爸爸懶醒教仔話揸的士搵得少!司機一句KO原來收入高成咁?驚揭司機收入有呢個數?

文: 黃樂恩
2023.06.21

所謂「行行出狀元」,每個行業都有其專業的地方!最近有的士司機在網上發文,指自己返工期間遇上一家三口的「豪宅貴客」,期間爸爸不停責罵兒子,「話佢唔生性唔上進」,其後更要求司機幫口「教仔」、說明的士收入等,藉此令兒子後悔。沒想到卻被司機的收入以及一番說話嚇呆。帖文在網上引起熱議,網民反應兩極,有人直斥爸爸行為分明是狗眼看人低,亦有人質疑事件真假,即入內文睇詳情啦!

日前(19日)有的士司機在Facebook群組「的士司機資訊網 Taxi」發帖,分享自己在返工期間接載了一家三口的「貴客」,目的地是某豪宅,在閒聊過程中更幫對方「上咗人生寶貴嘅一堂」。他表示當日一家三口上車後,爸爸便開始不停責罵兒子,「話佢唔生性唔上進,20幾歲一啲成績都無」。

其後爸爸更以駕駛的士為例子,對兒子說:「你一係唔好再讀書喇,去揸的士啦!」當時兒子反問「揸的士好失禮咩?」沒想到爸爸隨即說「唔係失禮,不過日日揸10幾個鐘,搵得又唔多,隨時周身病痛,做埋唔夠睇醫生者!」當時爸爸不單止反問兒子「你係唔係一定要做底下層先開心?」更要求樓主幫口「教仔」,並詢問樓主每月的收入,「師傅(樓主),你講句公道說話啦,等佢知道社會幾慘!師傅你一個月搵幾多?」

雖然樓主感到疑惑,但最後還是透露了自己每月的收入,「大概18萬左右,未計其他入息,揸的士最多都係搵5萬一個月,其他收入係收租,加加埋埋年薪大概250萬左右,不過同你(爸爸)比較應該差好遠,所以唔敢講!」爸爸聽到後嚇了一跳,「揸的士有咁好搵咩?」而兒子表示「我老豆年薪都未夠50萬!」沒想到樓主回答「下,我年薪剩揸的士都70萬喎!」

當時爸爸依然不敢相信,於是再問樓主「揸的士有無可能搵5萬一個月呀?」樓主則表示「有啲7萬一個月大有人在,我都唔敢同人講自己搵幾多」。兒子聽到後便反問爸爸「咁我讀咁多書仲乜?」當時樓主回應道,「咁又唔同嘅,邊個做父母都希望自己兒女可以出人頭地啦!讀書始終係好事!」被問及當年為何不好好讀書,樓主表示自己要管理多部的士,「我其實想讀,不過屋企太窮,窮到剩係得返啲錢,又有咁多的士要處理,老豆好早已經要我幫手管理,所以無得讀書,所以見你爸爸勸你讀書好感動,我老豆剩係識比錢我咋,一啲父愛都無」。

帖文隨即在網上引起熱議,不少網民認為「行行有狀元」,直斥爸爸的行為分明是狗眼看人低,紛紛留言表示「唔好用錢去量度其他人成就、「其實揸車唔一定代表窮,識個村長屋企養馬都揸巴士,有何問題」。同時亦有的士同行分享自身經驗,「自己車的話,其實搵5萬個月真係好簡單」、「自己車冇5W 供車情何以堪」、「自己車唔洗交租 一個月搵六7萬好驚奇咩」、「一個月搵五至7萬大有人在, 自己做唔到唔代表人哋做唔到」

不過有部分網民質疑事件真假,直指「(樓主) 吹得就梗係有咁大吹咁大」、「真好笑,有人信」、「5萬我信,7萬真係周身病痛揸唔長、「日日做廿四,揾七仟,不出一星期就歸西」、你話你搵五萬扣左車租汽(油) 錢未先

來源:FB@的士司機資訊網 Taxi

同場加映:【衝出嚟玩】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送機票✈️】分享旅行靚相 贏免費機票↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓