王菀之聞兒時偶像李玟離世感震驚 憶留學歲月有CoCo名曲相伴

文: 王庭芝
2023.07.06

王菀之昨天(5日)出席機鐵25周年活動,於機鐵月台前首播新歌MV,與機鐵仔一同派禮物給歌迷,又一同乘搭機鐵的周年列車,十分熱鬧。談及兒時偶像李玟(CoCo)昨晚突然離世,Ivana都表示非常震驚和難過,又憶起昔日出國留學時都是聽CoCo的歌曲,遺憾入行以來一直未能與偶像合作。

Ivana表示,今次新歌MV中,有她的真實故事在裡面,她15歲那年去外國讀書,當年也是坐機鐵,而她媽媽更是因為擔心她一個人坐長途機,於是寫了一封長信給帶領他們這些未成年小朋友上機的機場服務員,希望可以多加照顧。

同場加映:【衝出嚟玩】最新影片

回想當年15歲便要離家學習獨立,她表示自己同歌MV中一樣,最叻就係失暈周圍跌嘢,旅途之中,她最感謝李玟的歌一路陪伴:「嗰陣我帶咗三隻CD上機,其中一隻就係CoCo的《我依然是你的情人》,係加拿大讀書日聽夜聽㗎。CoCo可以講係我兒時偶像,佢唱歌又叻,遺憾未有機會同佢合作過。尋日聽到佢過咗身嘅消息都覺得好震驚同埋唔開心,希望佢屋企人同埋鍾意佢嘅人都可以節哀順變。」

此外,最近Ivana被發哥封為「女神」,Ivana表示fans笑她收集到唔少男神:「發哥自己話係我情人啦,上次古天樂又同三佬爭我啦,我又同劉德華音樂上合作過,重唱歌跳舞嘅,所以都真係幾好運喎。最近發哥好似唔舒服,希望佢快啲好返啦,飲多啲水休息多啲。」

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓