港男踢爆機場的士用蠱惑咪錶!司機即時咁做默認?最後收呢個數…

文: 黃樂恩
2023.08.30

香港的士司機拒載、濫收車資問題已非新鮮事,雖然近期政府加強打擊本港「黑的」問題,但業內仍然有不少害群之馬。早前有網友在社交平台發文,指女友在機場乘坐的士前往銅鑼灣,沒想到登上了「黑的」,車上沒有司機證,而且咪錶收費異常高昂,「未出東涌已經跳到150 160左右」。

最近有男網友在Facebook群組「的士乘客及司機行為分享區」 發文,指女友並非香港人,日前在香港機場乘坐的士去銅鑼灣,發現的士上不但沒有司機證,而且車上的計程錶(俗稱「咪錶」)相當異常,懷疑被人做了手腳 ,「起錶30蚊 每一跳就2蚊 未出東涌已經跳到150 160左右 未過紅隨都跳400幾」,並附上當時拍攝車中收費錶的相片,從照片中可見,當時收費錶計顯示為$406.8。

於是女友決定致電樓主尋求協助,樓主聽到事件後立即在電話中責罵的士司機,對方知道後便關上咪錶,「話收返320」。不要樓主仍然十分氣憤,因此決定在網上分享今次經歷,並在文中鬧爆「香港仲有咁XX既黑的」。

貼文引來網民關注,不少人質疑涉事的士司機濫收車資行為並不是第一次,認為樓主當時應該馬上報警處理,「直接改去警署。你喺門口等佢」、「你應該不動聲色代你女朋友報警,喺目的地等佢」、「叫佢唔使減,即時出單報警」、「如果406連左隧道行李係正常,所以我從來唔同意私了,有理無理報左警先,而唔係放上網算」、「佢個錶如果真係好似你型(形)容就唔好方個去啦!其實可能唔只一架」。

其後樓主在留言區補充,指自己已有報警備案,雖然未有錄取口供,但運輸署表示會跟進,「如果有再多一單投訴就會做野喎」。同時他也補充道,「無的士證都幾難捉到佢」、「報警都無用 無的士唔知佢叫咩名 佢租第二架的士都搵佢唔到」。

來源:FB@的士乘客及司機行為分享區

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送機票✈️】分享旅行靚相 贏免費機票↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓