【黑雨襲港】葉翠翠紅山半島億元豪宅或受山泥傾瀉影響 首度開live報告目前情況曾禁足4日冇出街

文: 羅志宏
2023.09.11

上星期香港經歷世紀大雨,天文台一度發出山泥傾瀉警告,位於港島區大潭的豪宅屋苑「紅山半島」更被發現臨海方向有大幅斜坡出現山泥傾瀉,情況嚴峻。前港姐冠軍葉翠翠於2019年就以接近7000萬高價購入近3千呎紅山半島三層獨立屋,不少人都關心她目前的豪宅情況,昨日(10日)她就終於更新IG社交平台,並開live報平安,開腔親述目前情況。

紅山半島斜波山泥傾瀉的部分已緊急撤走部分住戶,而葉翠翠同樣住在紅山半島,她於黑雨襲港後相隔數日終於在昨日(10日)更新IG社交平台報告豪宅現況,並貼出了三名兒子與蛋糕合照的相片,寫道:「生日,又大一歲了。 只要一家人平平安安,開開心心就足夠了 快樂就係咁簡單 平淡是福,知足常樂。」

 

葉翠翠稍早前在直播開腔透露指:「我屋企範圍冇事,外面真係太亂所以費事出街,紅山半島路面下陷左好多日,唔止影響我屋企,影響成個區,大潭路又成條路封咗,影響到好多居民唔單止我屋企外條路。因為我哋無出過街,落雨星期四嗰晚我哋出過去食飯後,呢四日都無再出過咁滯,一直喺屋企,聽日(星期一)應該冇問題可以返到學。」

 

同場加映:【今期Chill抵】最新影片

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓