屋企人列3大條件先準開冷氣!未夠呢個溫度唔畀開?打工仔熱到笠黐黐:只係一樽可樂錢

文: 黃樂恩
2023.09.30

日前有女網民在Dcard討論區以「窮人開冷氣嘅執著」為題發文,直指家人對開冷氣有3大執著,「屋企得一個人唔畀開,得你一個嘆咪唔抵」、「未夠30度唔畀開」,而且家人還習慣早上就關冷氣,「朝早6點被熱醒嘅人,瞓得4個鐘,佢熄冷氣搞到我發惡夢、熱醒瞓唔返」,這番行為令她感到不滿,更大呻「其實差個少少錢點解唔畀人養好精神」。

其後樓主又在留言區補充,指自己平時都有「畀家用」,即使在家工作(簡稱WFH)做到滿頭大汗,但家人還是拒絕開冷氣,「今日wfh,做到心口出晒汗,工作枱個位係風扇唔可以直吹到,開窗又冇乜風,救命」。其後她又憶述有段時間天氣潮濕,「成地笠黐黐、張床濕笠笠,屋企都唔肯開冷氣」,她表示家中雖然有抽濕機,但家人同樣拒絕開,「由你濕到唔舒服,唔明差少少錢點解要令自己咁難受」。

帖文一出,隨即引起網民共鳴,不少人認同樓主看法,認為開冷氣「只不過係一樽可樂錢...但d老一輩就係咁 做事全憑刻板印象」、「窮人只會諗慳錢 唔會諗到慳錢嘅同時失去咗啲咩」、「我屋企都係吖,開曬風扇都好熱,但就係唔畀開,又早熄冷氣,成日熱醒」。當中亦有網民認為「錢解決到嘅問題就唔係問題」,建議樓主「直接交晒全張電費單吖,到時佢哋就冇聲出」、「將來搬出去啦」。

另外,也有網民留言表示習慣成自然,「我以前屋企都係,就算過左30度,都係瞓前set timer 2hour咁。不過我都習慣左熱,所以完全冇問題」、「我屋企 33度都唔開冷氣 屋企人又係話慳錢 得部風扇用 (唔著衫舒服啲 真心)」。

來源:Dcard

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓【免費睇】《香港打卡蛋糕合集》↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓