公屋戶浴室大改造 房署免費整浴缸變企缸?1類人仲可以免費享有4服務

文: 黃樂恩
2023.10.01

免費浴室大改造?最近有慈雲山街坊在網上以「房署免費幫我哋整浴缸變企缸!」為題發文,並上載浴室改造前後的相片,成功將整個浴室大翻新,其後更以自身經驗解答網民提問。原來只要符合特定條件,房委會會因應住戶需要提供免費改裝服務,如拆除浴缸改為淋浴間、加裝扶手、加闊大門等,即入內文睇睇啦!

早前有網友在Facebook群組「慈雲山資訊交流」發文,表示自己目前住在慈雲山慈正邨,早前他主動向房屋署申請更換企缸,「由申請到上門都等咗幾個月」,直到最近房署才派員上門,免費為浴室的浴缸改為企缸,其後更附上工程進行中的照片。

該帖文引起大批網民關注,不少人看到後紛紛表示「我又申請先」、「咁好既?」、「企缸好用」,當中亦有不少網民分享自己的經驗,「我媽屋企都轉左呀」、「之前家人問要年過70先可申請」、「點解咁好有個台嘅?我幾年前因為老豆跌到要整要拆咗個浴缸結果出嚟只係一個平地 去唔到水㗎!」、「我幾年前另外一邊屋拆咗浴缸,佢冇幫我搞個地台,即係原先浴缸嗰個去水位佢封埋咗,我而家見到樓主整完我先至知道原來一直以嚟覺得怪怪地就係咁解」、「房署說要家中滿60歲以上才可以免費改企,否則還原的時候要賠浴缸的錢」。

當中亦有網友好奇改造後的面貌,於是留言表示「整完未?一日可以攪得掂?有無完工相睇?」、「我想知整好系(係)點既樣」,隨後樓主就在留言區分享廁所完工照,從上傳照片可見,原本白色浴缸已被拆除,改為企缸,而且牆身也重新鋪上白色磁磚,浴室地下、淋浴位置則鋪上灰色磁磚。

有網友發現就連紅色座廁、洗手盆都變成白色,於是留言詢問「坐廁紅色?(私人)」、「你除咗坐廁自己改動過要自費,浴缸同洗手盆都免費嗎?」、「好似連坐廁連地磚都換埋」樓主則回覆,「新搬入嚟自己裝修時整的,是自己的」、「淨係得浴缸是免費的,其他的收4617元」。

事實上,房委會有一套既定政策,因應個別人士的需要和實際的環境,為居住於公屋的長者及傷健人士進行單位改裝/調適工程,如加裝室內扶手、加闊大門、改建電器插座高低位置、拆除浴缸並改為淋浴間等,以方便他們的起居生活。至於其他改裝工程,房委會會按個別個案的實際需要,決定是否需要徵詢醫務人員或職業治療師/物理治療師的意見。如租戶同意,房委會亦可以把個案轉介社會福利署或醫務社工,徵詢他們的專業意見後,才為租戶進行特設的改裝工程,房委會相信有關安排能切合他們的需要。如租戶因健康狀況理由,需要進行改裝/調適工程,可隨時向屋邨辦事處申請。

來源:FB@慈雲山資訊交流新聞公報

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】Cetaphil舒特膚清爽無油保濕水感啫喱!↓

↓ 舒緩乾燥、繃緊和粗糙等缺水症狀!/ 能即時被肌膚吸收!↓

↓ 舒緩乾燥、繃緊和粗糙等缺水症狀!/ 能即時被肌膚吸收!↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓