港媽帶仔女食飯叫$60茶餐!茶餐廳侍應惡言「單打」 同事10個字揭真相好無奈...

文: 黃樂恩
2023.10.07

飲食業生意不易做,不少餐廳都會設最低消費,以防客人「齋坐唔食」!不過最近有港媽網上發文,指自己早前帶子女到筲箕灣一間冰室用餐,當時她發現店內牆上貼上「最低收費每人$16」的告示,於是她特意叫了一份$60餐點。沒想到用餐期間卻被水吧職員多次惡言「單打」,對方不但斥責她佔用位置太久,又指她「淨係叫一個餐,食咁少嘢要成十杯水」。該帖文一出,隨即引起街坊討論,當中有街坊表示「我未食過呢間,不過聽完都唔夠膽帶我小朋友去食」,即入內文睇詳細事發經過啦!

早前有港媽在Facebook群組「筲箕灣西灣河關注組」上發文,分享與兩名子女不愉快的用餐經歷,她在文中提到一對仔女分別2歲及4歲,早前為了哄小朋友開心,特別帶了他們去筲箕灣一間冰室用餐。當日她也有留意店內「最低收費每人$16」的告示,但由於小朋友年幼,她們吃不下兩個餐,所以便叫了一份價值$60的「全日餐」,3人每人消費$20,看似符合了要求。

等待食物期間,港媽發現水吧職員對她非常不滿,「不停話我淨係叫一個餐」。最初港媽不以為然,但由於餐廳只為她一家三口提供2杯飲用水,於是她再向侍應拿一杯水,沒想到水吧職員再次惡言「單打」,「食咁少嘢要成十杯水」、「一家大細坐咁耐」,對方這番做法讓港媽深感不滿,並在文中補充道,「當時由落單計起只係30分鐘,仲要等咗一段時間先有嘢食,而且餐廳仍然有很多吉位」。

最後,港媽未有與水吧職員對罵,但埋單時忍不住向侍應投訴,「我問佢男人係咪老細,點解公司可以咁樣對啲客?如果最低消費唔係呢個價錢,請寫清楚,唔好搵食客出氣」。當時侍應沒有正面回答她,只是不停道歉,並表示「我哋都受過唔少佢(男人)嘅氣。」

事後,港媽決定網上發文分享是次經歷,並表示「可能大家覺得只係幾張相講咩都得,不過我相信我哋唔會係唯一受水吧男氣的客人,口碑會係證據」,其後更表明自己不會再光顧。

該帖文引起一眾街坊討論,不少人認為店家做法相當離譜,而且服務態度差劣,明明有付錢用餐沒理由要受氣,「多謝你嘅分享經驗,我未食過呢間,不過聽完都唔夠膽帶我小朋友去食」、「香港食市做唔長有原因嫁,唔係經濟差而係人衰」、「又唔係遊客區,街坊生意都咁X串」、「今時今日咁嘅服務態度,執得啦! 」、「點解而家啲細舖要限最低消費?」、「通常嗰啲寫最低消費、四人卡座之類都唔會幫趁」、「執笠倒閉有原因,唔好乜都𡃤經濟差」。

不過亦有網民指出,也許是港媽與店方對最低消費的定義有不同,才會引起今次誤會,「最低消費$16每位,唔係指最低總消費額$48,係指每人都必須order一樣嘢、一份餐,而嗰一樣嘢唔夠$16都可收夠$16!所以嚴格嚟講係收平咗你$32」。有網民則對此回應,「咁樓主都選擇一個比較貴嘅,諗住1頂3 餐廳又唔寫明幾歲 幾高要開始收人頭…」而港媽其後也有回應,表示自己不介意點餐,但不能容忍無禮對待,「少出街食嘢,真係唔知道,只係按字面意思理解,多謝你提出。如果真係咁,我唔介意伙記提下我哋,會叫返多啲嘢,但我哋唔接受男人單打無禮嘅行為」。

來源:FB@箕灣西灣河關注組

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓