港媽買港航機票睇漏1個位 被收6位數行李寄艙費發文公審!網民狠批:當交學費

文: 黃樂恩
2023.10.10

出外旅行當然少不了行李,但原來現在各大航空公司機票的條款都略有不同,搞錯行李限額分分鐘比原先機票還要貴!最近有港媽在網上討論區發文,指自己透過旅遊網站購買了港航飛北海道的機票,本以為已包20kg行李寄艙,沒想到最後卻被收取6位數日圓的行李寄艙費,即入內文睇詳情啦!

日前有港媽於「親子王國討論區」發帖,表示自己早前去了日本北海道旅行,當時她經由旅遊網站Trip.com購買了樂桃航空的機票,由香港飛往大阪,再由大阪飛往北海道,「香港 - 大板(阪) -  北海道(樂桃航空廉航,所以有買行李費)」,至於回程,則購買了香港航空的航班。

港媽表示,她本以為香港航空「不是廉航以為包行李」,沒想到回程當日在櫃檯辦理登機手續時,才得知機票價錢並不包括寄艙行李,當時她因為攜帶了39公斤的行李,被航空公司職員要求繳付100,600日圓(港幣約$5,300)的寄艙行李費用,其後她也發現身邊有不少旅客有同樣狀況,「我見不止我們無買,還有部份旅客情況一樣」,於是她決定網上發文詢問其他網友,「我想知而家香港航空唔包行李嘅咩?」

帖文隨即在網上掀起熱議,有網民指出「香港航空有不同票價,有款係無包行李,行李費需要額外比錢,你買票時無留意?」、「香港航空喺疫情期間已經改變左」、「香港航空有三種票價 冇行李/20kg /30kg」,紛紛直斥事主不但在購買機票時未有看清楚條款,就連出發前也未有做任何功課,計算攜帶行李的重量,「真係交學費疫情後好多野唔同哂,真係要睇清楚」、「如果包行李,買咗既機票會有寫,唔寫即係無包啦 自己有責任去睇,就算包也要知包幾多kg 行李」、「買機票唔好齋睇價錢啊」、「買機票細明必定有寫包唔包幾多kg」。

當中更有網友嘲諷她,「以為,咁你以為係包幾多kg?無上限?香港人真係又一次令我大開眼界。」、「唔知樓主攞住39kg 行李點解唔諗下有冇超重,如果有諗一定會check下機票包幾多先去機場」、「就算包寄倉(艙)行李,你大安旨意包得足?(重量或件數)所以睇都無睇過?」。

帖文中也有不少關心的網友詢問後續,「5000幾,咁最後點?」、「樓主最尾點解決?」更有人建議港媽可當場把行李變成隨身行李或是郵寄回港,「每人7kg,可能當場佢唔識轉彎,唔識打散呢!有d可能要一定要寄倉。我前面已講EMS寄返來,佢應該唔識」,其後港媽亦有對此回應,指自己最後只能乖乖「簽咭」付款,「當時已經俾個10萬幾円嚇傻咗,乜都諗唔到,真係硬食!」、「其實傳統航空呢一般呢係包行李嘅,但係原來個疫情先改、都係預20K囉,兩個人39K」,並表示以後買機票時自己會多加留意,多謝各位網友提醒。

來源:親子王國

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓