公屋戶疑強霸走廊片段遭瘋傳!門口堆滿大型雜物+連放3部單車 網民:當自己屋企範圍咁

文: 溫藹紅
2023.10.20

近日一段疑似公屋住戶強霸走廊的片段於網上平台遭瘋傳,片段中有住戶在單位門口外擺放個人雜物,驟望尤如額外的雜物空間,包括放置了3架單車/電車、儲物櫃等大型物件,網民直言未見過如此誇張,「擺到好似自己屋企範圍咁」,認為頗為過份!

最近有一段疑似公屋住戶強霸走廊的片段,於社交平台上廣傳。有網民於Facebook「公屋討論區 - 香港facebook群組」分享短片,並指「有啲咁嘅鄰居都幾慘」,同時寫上「申請調遷」標籤。

走廊盡處堆滿大型雜物 3架單車(電單車)、儲物櫃

從影片所見,拍攝者拍下疑是屯門寶田邨的某層單位,雖然影片像素頗低,但仍然可以看到該走廊盡處的2個公屋單位,門外位置堆滿大型雜物,包括擺放了一連3架單車或電單車、膠椅等,靠牆位置更放有一大個儲物櫃,上面更晾掛一條看似曾使用的毛巾,有關位置疑已當作私家範圍使用,而且雜物數量頗多,驟看擁擠不堪,惹來非議。

網民:擺到好似自己屋企範圍咁好過分

不少網民對於住戶「利用」公共範圍頗感不滿,而且憂慮引起安全問題,認為「其實擺還擺,咁樣擺到好似自己屋企範圍咁好過分喎」、「阻塞走火通道,有火警會好危險」,直言未見過如此誇張。有人就批評雖然單位處於尾位,無阻前面走火警通道,但認為此舉有違公屋規例,質疑該管理公司「無巡查」、「任由租戶霸佔公眾走廊」,正常情況應該需按規例「扣分」,否則對其他住戶有不公之嫌。


有部分網民就覺得,「尾房有時就有啲人係咁,因為都無其他人行走廊,如果唔係你門口擺就等管理處處理」,認為未有造成滋擾,未至於因此而申請調遷;都有人就認為,「人哋火警都係塞住自己」、「佢哋兩戶(都有)自己物品,如果只係單方面的話,就無話可說」,但認同的確有違公德心!

資料及圖片來源:FB@公屋討論區 - 香港facebook群組

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費睇】《香港打卡蛋糕合集》↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓