床蝨危機︱化學博士K Kwong拆解五大床蝨問題 派定心丸:怕床蝨係大驚小怪?

文: 鄺梓晴
2023.11.13

K Kwong作為化學博士,曾在2019年解釋催淚彈成份以及疫情期間教市民如何裝備自己而受到廣大市民認識。今次床蝨事件令共普羅大眾都人心惶惶,而K Kwong竟然在社交媒體唱反調,指怕床蝨的人大驚小怪,並拆解5大床蝨問題Q&A,即睇以下內文啦!

床蝨問題是全球正面對問題,最近更殺到來港。K Kwong近日在Facebook上發文,以蚊媲美床蝨,指「如果你唔怕蚊,你更唔應該怕床蝨」。

5大床蝨問題Q&A

1. 床蝨/木蝨是什麼?

他們是一種以温血動物血液維生嘅細小寄生昆蟲,Cimex lectularius(溫帶床蝨)遍布全球而主要在熱帶地區。香港2種都有,六七十年代香港各區都有,而近年深水埗、官塘、荃灣、尖沙咀劏房亦有很多蝨。K Kwong更指學生時代在巴士、電車都被蝨咬過,而且屋企更經常被蝨咬。由於溫帶床蝨是亞熱帶地區才有,由於全球温室效應,所以較寒冷的地區如美國、加拿大、英國、歐洲、韓國等地方都有床蝨迅速繁殖的趨勢,令該國家較為緊張。

 

2.床蝨有什麼問題 ?

被床蝨吸到血會痕 ,但未有證據顯示床蝨會像蚊般傳染疾病。而有床蝨的地方會比較骯髒,「因為排洩物又臭又一大PAT啡黑色恐怖點點。」如果沒有細菌感染及傷口,很快就會痊癒。而床蝨最大嘅的威脅只是恰巧咬傷你然後把傷口搲爛!

同場加映:【衝出嚟玩】最新影片

3.如何防止床蝨?

由於床蝨全部都是從外邊帶回家,所有去完旅行凡物品都要用洗衣粉清洗乾淨、用番梘水加漂白水抹乾淨,亦可以用蒸氣槍蒸氣熨斗消完毒先放回衣櫃。

 

4.有床蝨該怎麼辦?

有床蝨可先用吸塵機,吸完再消滅餘下在床褥上的蝨。普通的洗衣粉水已經可以消滅成蟲,就算有蟲卵消滅不到可增加清洗次數。「洗多幾次就得」。不能夠洗的,就用蒸氣熨斗、蒸氣槍、風筒亦可以。

 

5.外界針對蝨的工具有用及危害嗎?

市面上有很多針對蝨的工具 。例如矽藻土粉(DE粉) 、硼酸/硼砂粉、蝨怕水、真菌滅蝨,但全部都有機會中毒,而K Kwong表示不會採用。「K仔全部唔會用,正如我唔會係室内點蚊香。」

資料及圖片來源︰HKET,FB@K Kwong

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送機票✈️】分享旅行靚相 贏免費機票↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓