港女大鬧港鐵片瘋傳!語速驚人暴怒狂鬧「大陸仔」網民崩潰求字幕

文: 溫藹紅
2023.11.23

港女大鬧港鐵?近日一條港女大鬧港鐵的影片在網上遭到瘋傳,該女子於車廂內對其他乘客破口大罵,期間高聲指罵怒轟對方「大陸仔」,但由於語速驚人,部分內容難以聽清楚,惹來大批網民熱議,形容聽到崩潰,直言需要字幕。

日前有網民透過Facebook群組「好fashion呀你」上載一段影片,片中內容主要為「港女大鬧港鐵」 ,片長約6秒及後更遭瘋傳,樓主更留言「我大聲唔代表我惡」,不過未有透露拍攝時間與確實地點。

從影片所見,港鐵車廂內一名黑長髮女子「跳制」暴怒,並高聲指罵另一名乘客,怒轟對方「大陸仔」。該女子戴有眼鏡兼身穿黑色上衣,出口字字鏗鏘如「機關槍」,以驚人語速及廣東話大鬧,隱約聽到「……搞我身體,你知唔知阿?大陸仔我同你講嘢,係咪繼續……唔X識行……我講過你」,情緒頗為激動,大部分內容均難以聽清,但未有乘客理會。

影片廣傳後惹來網民熱議,大批網民關注港女指罵的內容,直言聽到好崩潰,「明明講緊廣東話。但點解我聽唔明」、「喺香港做咗幾十年人,今次真係俾佢考起」,更笑指「有無字幕組」,認為聽到一頭霧水。不過,都有網民直言對方氣勢極強,相信根本無人有力接招。

資料及圖片來源:FB@好fashion呀你

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓