新聞女王|佘詩曼劇中35個造型由金像獎得主郭淑敏親自操刀 度身訂造服裝造型設計

文: 羅志宏
2023.11.28

TVB台慶劇《新聞女王》自開播後,在內地及香港分別捲起「Man姐旋風」,只要是跟Man姐有關的,無論是宣傳劇照、Man姐金句、Man姐說話語氣、Man姐系穿搭均引發熱潮;主播衣著配搭方面,無論套裝或是首飾均遭全面「起底」,除了總監製大爆佘詩曼有份畀意見之外,網民更嚴選十個最美「Man姐」造型。

Man姐劇中共有 35個造型,圍繞Man姐三個不同年齡階段進行設計,分別為10年前剛入行、5年前上位期,及現階段的霸氣女王期,所有造型均由劇集造型指導郭淑敏為阿佘全新打造兼度身訂造;郭淑敏去年憑電影《風再起時》,與拍檔吳里璐榮獲金像獎最佳服裝造型設計。

總監製鍾澍佳、阿佘及郭淑敏更曾就相關造型開會討論,佳導說:「我哋傾角色時已傾埋衫嘅顏色,我同阿佘嘅共識係黑、白色比較適合Man姐,阿佘自己個人就鍾意白色,所以Man姐好多衫都以白色色系為主。同埋阿佘想加強角色嘅壓場感,所以啲衫好啱身、同埋好多Detailed位。」

 

同場加映:【衝出嚟玩】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】 Midea美的25公升氣炸焗爐!↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓