新聞女王|林景程為演活「有口難言」谷到頸都紅 佘詩曼喊出忍淚新境界一Take搞掂

文: 羅志宏
2023.12.22

TVB台慶劇《新聞女王》大結局今晚(22日)連續兩小時播出,昨晚(21日)焦點劇情是當年在賊王案頭部中槍的警察梁偉強(林景程飾)原來並未死亡,更於十年後奇蹟地甦醒,Man姐(佘詩曼飾)因而被邀請前往警署助查。林景程為演活「有口難言」更谷到頸都紅,與阿佘同場對戲直言五體投地,大讚「見識到頂級演員可以咁樣運用情緒」。

《新聞女王》結局周高潮迭起,梁Sir甦醒雖然令Man姐終能釋懷,但同時亦成為佐治(馬國明飾)打擊Man姐最強武器,他先漠視梁Sir意願以連串引導性問題引導對方講出對Man姐不利的一句:「我行唔到,精神差,講唔到嘢」,再將Man姐當年在賊王事件中極具爭議性的一句說話:「記者唔應該介入現場,報導先至獨立客觀」一併在新聞時段播出,擺明帶領對Man姐不利風向…事件曝光後,Man姐人間蒸發,佐治則找來陳子傑(譚俊彥飾)務求挖出進一步對Man姐不利材料…

對於梁Sir奇蹟「回歸」,不少網民大感驚喜,相關場口對於今年有份提名飛躍男的林景程更是一大挑戰!由於梁Sir腦部中槍兼昏迷多年,甦醒後不但狀態蒼老、活動能力近乎零,平時主力靠「眉頭眼額」表達自己之餘,只能應付簡單對答,並要費盡力氣才能逐個字「戥」出來。

劇情講到梁Sir接受佐治訪問時,便因極度用力想表達自己導致頸都紅埋!景程受訪時坦言為了演得更有說服力,正式拍攝前做足功課,並為了掌握「說話節奏」在家一有空便反覆練習:「因為個角色需要講好多對白,好容易就會因為想快啲交代啲嘢而講快咗,所以一定要好狠心去投入角色,令到個角色講嘢時無論如何都要持續地慢同弱。」

身為物理治療師的林景程除事前做了不少資料搜集,更仔細到連肌肉協調也列入研究範圍:「主要參考番腦創傷或中風病人嘅個案,始終梁sir爆過頭又昏迷咗咁耐,應該有一個好大嘅痕迹,可能係癱啦又或者完全講唔到嘢。呢個角色講嘢要好lur、好費力,好似諗到隻字但因為嘴部肌肉協調唔到、要好大力谷個字出嚟。」

林景程續指角色難度是不能Over:「喺肢體形體上基本上我冇乜戲可以做到,因為要郁唔到,唯有靠多啲面部表情、眼神同聲線去表達,呢個反而最難掌握,驚拿捏得唔好會變咗作狀。」景程還感激佳導一再為他細心解讀角色及fine tune造型,令其更易入戲。

另外有一場極重要場口,事緣梁Sir約Man姐飲茶,Man趁機真誠致歉之餘並遞上支票希望予以補償:「我一個錯誤決定搞成你咁樣。」梁Sir回應的一番話則淚點爆燈:「我約你唔係要賠償,我要接受現實,冇得怪人。我昏迷咗,但我知你成日探我,追唔番就向前望,我昏迷十年,你十年瞓唔著,計落都算打和。」

談到相關場口,林景程直指對Man姐佩服得五體投地,除為幫助對方畀足戲外,更是對情緒掌握揮灑自如:「以我嘅程度係覺得拍喊戲係好難去hold個感情hold得好耐,但Man姐係hold得耐得嚟又好完美。呢場戲係拍咗我先,Man姐雖然只係鏡頭後幫手畀戲,,但我一路講對白都一路見到佢含晒淚光、差唔多喊出嚟咁。咁我當時就即刻盡快做好自己嗰Part,等大家快啲轉機位拍Man姐,而Man姐正式演時佢嘅眼淚情緒比之前更加有、更加靚!我覺得真係好犀利,呢場戲Man姐係一take過,好開心同有幸可以同咁頂級嘅演員對到一場戲,見識到一個頂級演員係可以咁樣將個情緒去運用。」

佘詩曼在劇中同樣第N度晒喊功,講述賊王事件發生後,子傑(譚俊彥飾)為免拖累阿Man假裝離開香港工作並提出分手,席間不斷忍痛鼓勵阿Man爭取良機努力向上;想裝作懂事成就男友但又不捨男友的阿Man,邊聽著子傑說話邊默默「堆積淚水」,每次換鏡頭都發現阿佘眼眶淚水量增加;最終因淚水堆得太滿,阿佘說到這句:「如果你影嗰啲相上唔到封面,你唔好返嚟呀!」淚水即如瀑布傾瀉而下,配以阿佘既委屈又哭得像個小孩的腔口,完全演活純真少女面對失戀的痛苦與狀態,亦喊出了忍淚新境界。 

 

同場加映:【香港周圍遊】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓