大埔運頭塘公屋商場改名「幸匯」網民︰英文名意思唔老黎!

文: 鄺梓晴
2024.01.12

位於大埔公屋的「運頭塘邨商場」,近日改名為「幸匯」(better place),與「幸會」一詞同音,獲得不少網民好評,但仍有部分網民覺得商場英文譯名意思不吉利。

運頭塘邨商場位於香港新界大埔區,附近主要是住宅用途並包含了一個公共屋邨及三個居屋屋苑。商場現時由華創建投持有,集團於2022年向優品360創辦人之一林子峰購入。華創建投持本港多個核心區商場包括尖沙咀新港中心、旺角新之城等等。

而早前運頭塘邨商場被收購後亦改名為「幸匯」,與「幸會」一詞同音,有不少網民認為意頭不錯,但仍有部分人認為商場英文為「better place」,意思極樂世界,通常人過身後才會祝願他會到一個「better place」,名字不太吉祥。而亦有街坊表示無論改甚麼名字都仍然會叫商場做運頭塘村商場。即睇網民留言啦!

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓