工人馬路邊石屎水倒坑渠 路人欲制止僅獲1句回覆:會X返佢

文: 張詩朗
2024.01.15

近日有網民在Facebook群組分享,馬路邊有工人將疑似將石屎水倒進坑渠的照片,網民配文「喂!喂!叫住工人叔叔唔可以倒落渠,但佢唔理,話轉頭會用水沖番佢」,引起大量網民聲討此類做法。

日前有網民在Facebook群組「香港突發事故報料區及討論區」分享一張工人在馬路邊將疑似將石屎水倒進坑渠的照片,網民指自己已叫工人叔叔不可將該類泥水倒落渠,但工人並無理會,並表示會用水「沖翻佢」。

不少網民馬上回應「痴線,英泥水倒去水渠」「英泥用途塞坑渠係唔係」並表示此類街邊渠是雨水渠,只可以讓雨水進入,直指「倒漱口水都唔得呀」。有留言則指,如要衝走水泥需要很大水力,如果水泥落渠,該條渠就「有排清理」,需要為此事報警。

有網民問「你唔識叫你老細call車倒廢料咩?勞工處日日行安全唔係咁放生丫麻?」更有市民建議「俾個間公司名,我用香港市民身份寫封信去環保署投訴。」

不少網民已在評論區列出工程所屬承判商,並直斥此類行為非常不可取,表示「原來黑雨水浸係多謝佢」「呢啲真係要舉報,直接影響緊該區既渠務工程及人命安全,唔舉報佢會下次整單仲大獲既出嚟害人。」

來源:Facebook群組「香港突發事故報料區及討論區」,TVB劇照


同場加映:【今期Chill抵】最新影片

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓【社群送禮】麒麟一番搾啤酒及禮品套裝!↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓