港媽海鮮檔買$45蝦疑被呃秤 成袋水照秤?店家1原因拒補差價惹熱議!網友:呢間嘢真係垃圾

文: 黃樂恩
2024.03.13

出街買餸最驚被呃秤?近日有港媽於Facebook群組發文控訴,指自己早前到荃灣楊屋道附近一間海鮮檔買新鮮蝦遇上「灌水式」呃秤,當面拆穿後,對方仍然聲大夾惡,還理直氣壯稱「我啲蝦要水養吖!」相關帖文引來大批荃灣街坊討論,不少人紛紛直斥「原來做生意都可以咁冇道理」、「荃灣太多呢的無良舖頭」、「呢間嘢真係垃圾」。

日前港媽在Facebook群組「荃灣人」上發文,稱上周二(5日)在荃灣楊屋道附近「幫襯」一家海鮮檔,跟一名身穿紅色上衣的男店員買了1斤新鮮蝦,秤重後價錢為$45,正當她付錢後打算離開之際,才發現自己疑似遇到「灌水式」呃秤,「行左兩步時望咗一眼袋蝦,多口講咗一句『哇,個袋咁多水㗎!』佢舖頭另外一位戴眼鏡哥哥聽到就話:『同佢講啦!』指住賣蝦俾我嘅男人」。

港媽聽到後,即時走到紅衣男店員面前,要求他倒走膠袋內的水再秤,但對方只是敷衍了事,「揸住個袋口倒水,滴咗1~2滴咁」,然後對她說「係45蚊啊」。港媽看不過眼,於是自行將蝦倒水再秤,沒想到秤重後價錢變成了$41, 讓她不禁大呻「駛唔駛俾咁多水我吖?」紅衣男店員見狀,態度開始越來越惡劣,更一度惱羞成怒,他揚言道「我啲蝦要水養吖!」、「我呢度係咁㗎啦,走啦!」

原本港媽打算「大事化為小事」,只要求對方退還多付了的錢,但紅衣男店員卻大聲夾惡指罵她,「呢度買嘢係咁,無得補,走啦!」當港媽表示「咁我唔要啦,你退返錢俾我啦!」對方又對她惡言相向:「呢度買嘢無得退!無得補!走啦!」

港媽感到生氣又無奈,最終決定報警處理,「咩世界呀?做錯事仲要罵人,仲要耍無賴唔認數!真係吞唔落啖氣!」警察到場後,只要求海鮮檔補發收據,讓她收到收據去再自行到消委會作投訴。寫收據期間,紅衣男店員不但亂寫收據銀碼,其後更「惡人先告狀」反指她無故生事,「一開始寫咗張$41的收據(身有屎)。我話我俾咗$45喎!佢又改口話自己搞錯,然後再開返張$45收據。佢仲同個警察講我攞住袋蝦走咗再返嚟,點知發生咗咩事吖!哇!哇!我係完全未離開過間鋪㗎!佢真係犀利吖,一個大話又一個大話!」

對於今次事件,港媽認為這間海鮮檔的生意手法相當有問題,揚言不會再「幫襯」,又提醒附近街坊要小心,以免買餸時被呃秤,「啲人咁樣做生意真係可以長遠嗎?人哋俾你呃一次,下次都唔會再幫襯你啦!呻完!!總之!總之!大家自己小心呢間海鮮舖啦!」帖文一出,隨即在網上引發關注,網民一致批評該海鮮檔呃秤無良,紛紛留言表示「原來做生意都可以咁冇道理」、「多謝提醒唔會去幫襯」、「荃灣好多黑店,今次又留意多一間」。亦有網民表示警察處理手法有不妥,「呢D case 係去海關而唔係消委會」、「快啲報海關啦,佢係街舖,如果有海關去探佢,其他人會見到,睇吓佢仲有冇咁惡」。

來源:FB@荃灣人

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

【請您去】海洋公園水上樂園💦!

↓ 立即登記 送雙人門票↓

↓ 立即登記  送雙人門票↓

↓【夏日密密賞☀️】小魚兒海鮮盛宴😍 ↓

↓ 烤魚二人餐 / 龍蝦二人餐 / 炭火風味烤凌波魚 / 澳洲龍蝦!↓

↓ 烤魚二人餐 / 龍蝦二人餐 / 炭火風味烤凌波魚 / 澳洲龍蝦!↓