西灣河太安樓公廁現怪象 廁格滿地溪錢?部分上鎖傳擺放食材...

文: 溫藹紅
2024.04.04

西灣河太安樓男廁格驚現怪象?人有三急,早前有男市民前往太安樓去廁所,拍下多張相片後直言「有啲恐怖」,其中更發現有廁格內竟滿地溪錢,部分則上鎖,指傳聞用來擺放食材...

太安樓商場出名美食多,不過廁所就未必人人都去過。早前有一名男性市民去太安樓,前往商場內的男廁所,形容除了「勁臭及勁污糟,及啲粉X最鍾意開完大(便)唔沖廁之外(仲要係稀嘅)」,最奇怪是其中一個廁格內竟驚現溪錢。

樓主透過「巴打絲打『11靈異怪談』Facebook Club」群組,上傳了一組男廁實況相片。從相中可見,其中有廁格大門遭拆掉,出入口被一塊木板半掩「封閉」,外面則加上一支已「上釘」的木條。探頭往內查看,該廁格未算非常骯髒,但地下卻滿撒溪錢,樓主形容「有理由懷疑係鬧鬼」,頗感詭異。

▼男廁格滿撒溪錢▼

此外,廁所內的部分廁格沒有大門,有部分則仍有廁門掩上,並被人以鎖頭在外面上鎖,樓主指「傳聞有部份上咗鎖嘅廁格係用嚟放食材」,不過由於擔心有關廁格內「有人」,樓主最終未有探頭查證。

▼部份廁格被上鎖▼

整體而言,男廁的內部空間相當大,盡頭設有一大面玻璃鏡,部分牆身已經剝落,感覺十分殘舊,雖然亮起燈光,仍有些許荒蕪之感。樓主表示,「雖然個廁所有啲恐怖,但個埸真心選擇多,啲食店都ok」,有空時都會專程前來。

▼原帖▼

帖文惹來不少網民關注,更有人回憶起當年太安樓廁所泲涉及的一宗轟動事件。

▼當年曾因1事轟動全城▼

不過,時至今日該商場公廁衞生情況似乎未有大改變,有街坊形容「呢個廁所路過外面都臭到唔識形容」、「平時行過好奇都唔敢入去睇」、「地獄屎坑」。

▼網民留言▼

相比起有溪錢,有街坊指最可怕是「路過見過多次,有人在厠格外地下洗食材」,直言比鬼更恐怖。

▼街坊咁講▼

資料及圖片來源:Facebook@巴打絲打「11靈異怪談」Facebook Club

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!