大學生見工帶媽媽​全程代答問題!一個原因堅持陪同面試相當荒謬

文: 黃樂恩
2024.04.21

早前有打工仔在討論區上分享一件辦公室趣事,表示他所任職的公司遇上年輕求職者帶媽媽一起來見工,接近半小時的面試過程中,該名年輕人除了說出自己的名字,便一句說話都沒有講過,全程由媽媽在旁代答問題?

該名打工仔於香港討論區上以「而家啲小朋友帶埋阿媽嚟見工,到底係請你定請你阿媽?」為題發帖,他提到公司最近請人,目標是聘請Fresh Grad(即 應屆大學畢業生),希望可以讓公司的整體形象更年輕一點。某日早上,樓主看到人事部職員帶同兩名「求職者」到會議室,由於公司平常不會以小組形式進行面試,好奇心驅使下,他便詢問了HR同事,才得知原來真正的求職者是一位年輕人,而另一名女士則是年輕人的母親,因擔憂兒子「答得唔好」而堅持要一同面試。

面試完畢後,上司罕有地向下屬提及面試情況,他既憤怒又無奈地說「第一次見到人真係帶埋個老母上嚟,仲要問佢問題全部都係個老母答,成程除咗佢個名之外都冇聽過佢講其他嘢」。最後上司「耍太極」讓他們回家等消息,沒想到該名「求職者」的母親仍再追問:「咁幾時先有通知㗎?請唔請都會通知㗎可?」

樓主聽後都相當無奈,不禁笑言道「以前以為係啲搞笑片先會見到」,沒想到現實中真的會有人見工時帶母親一同面試,同時他又形容該名母親的做法對兒子百害而無一利,無疑是「害咗個仔」,「做阿媽而家仲要跟埋去見工個仔真係可能成世都搵唔到嘢做,去到幾廿歲都仲係靠父母養,咁樣對個仔真係好咩?」

帖文一出隨即惹來討論,不少網民對此感到驚訝,同時又認為公司處理手法有問題,「你公司唔見得好聰明?你同你老板或HR講返啦,唔好再俾啲怪獸家長破壞國際都市既職規矩」、「間公司都好有問題,竟然容許咁荒謬既事發生,拍戲? 」

而樓主亦有對此回覆,表示公司從未遇過這類型事件,「所以都唔知點樣拒絕個阿媽...」,同時他也強調HR職員曾建議媽媽在門外等候,但對方依然堅持全程陪同兒子面試,「個阿媽係咁死lur要入去,問咗老細話照畀佢入,hea in佢就算,估唔到hea in啲問題都係由阿媽答,唔到個仔答」。

另外,有網友則笑稱是「買細送大」,「一份人工請兩個人幾好呀」、「如果請咗,可能真係帶埋阿媽返工」,但亦有人認為以上事件相當荒謬,質疑其真假,並在帖文下方留言道,「你呢個古仔好似十年前聽過」、「重作」、「真定假啊?比阿媽入去咩?」

來源:香港討論區

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】 Midea美的25公升氣炸焗爐!↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓

↓【社群送禮】送ZAO深層倍潤護膚套裝!↓

↓為肌膚注入保濕力量↓

↓為肌膚注入保濕力量↓