PayMe停止支援部分型號手機!5月起須升級至指定系統

文: 王煥雯
2024.04.22

電子支付平台PayMe近日發出公告,由5月16日起,PayMe 將不再支援 Android 8 以下的作業系統。若用戶想繼續使用 PayMe,便要將自己手機作業系統更新至可用版本,即Android 8 或以上版本。如果手機無法升級,將影響用戶使用支付平台,或需要將餘款轉帳至銀行戶口。

匯豐銀行確定 PayMe 將不支援 Android 8 以下作業系統,並由 5 月 16 日起生效。如用家的有關 Android 裝置是無法更新的話,那就可以繼續使用 PayMe 至 5 月 16 日,亦可於這天前預先提取錢包結餘。

而在 5 月 16 日以後,用戶亦可透過其 PayMe 網站上的「需要幫助?」頁面,與客戶服務團隊聯絡,以便安排把 PayMe 餘款轉帳至至銀行戶口,如轉回至滙豐銀行戶口就或需最多 2 星期時間處理;若為轉至非滙豐銀行戶口的話,就可能需時最多 30 天。

【熱門報道】

PayMe用戶注意!新安全機制必知2重點 否則隨時被停用

【熱門報道】

【北上再北上】實測八達通全國通卡即拍即用夠方便 乘車QR Code港人未必可全國開

【熱門報道】

【泰國實試】香港三大電子支付平台 八達通、AlipayHK、WeChat Pay 應用實況

Source: ezone

同場加映:【著數慳家王】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】滿分好評驅蚊劑!↓

↓旅遊必備!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓旅遊必備!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓【社群送禮】送ZAO深層倍潤護膚套裝!↓

↓為肌膚注入保濕力量↓

↓為肌膚注入保濕力量↓