香港婚後事|張振朗自爆曾網上識女仔約見面 語出驚人談約炮「點都有愛意」

文: 羅志宏
2024.05.02

TVB劇集《婚後事》四位主角陳自瑤、賴慰玲、黎諾懿及羅天宇最近合體主持綜藝節目《香港婚後事》,最新一集有張振朗和朱敏瀚擔任嘉賓,大談對「約炮新世代」、婚姻觀與家庭觀的看法。期間張振朗自爆曾網上識女仔約見面,更一度語出驚人,大談對「約炮」的看法。

今晚(2日)播出的第三集氣氛相當熱熾,六位藝人圍繞《婚後事》其中一個核心思想「約炮世代,性愛分開」進行討論,張振朗自爆中學時曾透過聊天室約異性出街,更勁老土地以「紅玫瑰」做相認記認:「嗰時主要都係傾偈,傾傾吓就會試吓約出嚟。但因為嗰時好細個,咪約幾個Friend一齊,講話著咩色衫,咬住支紅玫瑰做記認咁。」

張振朗又指由於當年科技未夠發達,聊天室不設頭像,故有很大想像空間,盡顯浪漫一面:「會諗諗呢個係咩女仔,可能會諗到好多美滿嘅事情。」而張振朗當年的「網戀」最後就泡湯收場。

思想開明的張振朗又認為,「約炮」並非「不良好事情」,他說:「男未婚女未嫁,試多幾個有咩問題?約炮只係一個名,點都有愛意喺入面。」並分享了有好友由約炮演變到結婚生仔的故事。

今集繼續有情境題Q&A,包括「會否接受『多人運動』」及「約炮發生在仔女身上,作為父母可接受?」等,不過最搞笑的,莫過於黎諾懿問張振朗及朱敏瀚「會唔會揀賴慰玲做老婆」,結果兩人異口同聲因為一個原因嫌棄賴慰玲,朱敏瀚更指覺得二人在教小朋友方面很大分歧:「我試過同埋佢個仔一齊坐地鐵,佢個仔喺度郁嚟郁去,當然好乖冇搞到其他人,我就心諗如果呢個係我個仔,我一定會叫佢坐低。」

張振朗聞言即勁搞笑謂:「我估唔到朱仔已經諗到咁遙遠,完全冇呢個幻想嘅餘地。我同佢(賴慰玲)太friend,我冇諗過,我有啲想嘔。」

香港婚後事|陳自瑤秒殺「出軌」言論極尖銳 斬釘截鐵爆seed:兩樣都唔得!

 

同場加映:【衝出嚟玩】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】滿分好評驅蚊劑!↓

↓旅遊必備!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓旅遊必備!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓