旺角街市$10買到13個橙!網民一個原因力勸唔買得?

文: 黃樂恩
2024.05.11

香港出名物價高昂,復常後消費水平愈來愈高,許多港人都慨嘆難以維持生活!不過,近日就有人發現旺角街市有平價水果賣,只需$10就買到13個新奇士橙,平均每粒不用$1就買到?帖文引起大批網友熱烈討論,但大多數人都力勸不要買,甚至有人直言這些橙「白送都不要」?

有小紅書用戶發文,指自己是住在新界區,早前經過旺角街市時,發現有檔攤以超抵價賣水果,$10已經買到13個新奇士橙,價錢親民,而且還可以一個一個挑,讓她感到相當驚訝:「新界人大開眼界」。從她上傳的照片見到,水果檔在牌上寫上「蜜蜂新奇士」、「10元13個」的字眼,橙上均貼有標籤,色澤橙黃鮮豔,外型渾圓。因價錢實惠,平均每粒不用$1就買到,吸引了不少客人前來選購。

不過,網友看後卻紛紛勸樓主不要貪小便宜,直言這些橙都是「貨尾」、「裡面壞」,有網友分享親身經歷,表示「踩過很多次雷坑,呢啲橙又難食,又酸,白送都不要」、「唔好食架,啱D無錢嘅公公婆婆,有好過無架咋」、「親眼見過發霉的橘子,他們在後面用布擦乾淨表面又擺出來」。

來源:小紅書

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

【搶先送❗】Rollink可摺疊行李箱🧳!

↓ 全球最薄!免費成為全港首批用家 ↓

↓ 全球最薄!免費成為全港首批用家 ↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓