Uber失物排名2024結果出爐!失物千奇百趣 勞力士手錶/菠蘿包都入榜!

文: 李沛堯
2024.05.14

Uber失物認領指數2024結果出爐,繼續為大家揭示Uber用户千奇百趣的失物。今年時裝服飾成為最常見的失物類別,當中竟有不少奢侈品!連日常極重要的單品「鞋子」都出現在十大最常見失物,各位真的要記得「著返對鞋先好走」啦!至於全港邊三個地區最健忘最「大頭蝦」?即睇Uber失物認領指數榜單啦。

2024年Uber失物排名剛出爐,時裝服飾繼續成為最常見的失物類別。除了日常用品外,用户亦曾遺下奇珍異品,包括時間、已故父親的遺物、肥料、甚至「主子」—— 電子寵物Tamagotchi。另外Uber亦有公佈前往機場的乘客的最常遺失物品,大家一定要睇榜單注意了,避免做下一個「大頭蝦」!㩒入圖片查看各範疇之排名。

三大最健忘的香港地區

五大繁忙時間/節日常見失物:

五大深夜乘客常見失物:

五大奢侈品失物:

五大往返機場失物:

五大食品失物:

*Uber 香港 2024 年失物認領指數綜合202341日至2024331日之數據。

 

來源:Uber

 

同場加映:【夠鐘放飯】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】滿分好評驅蚊劑!↓

↓旅遊必備!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓旅遊必備!一支驅蚊+防床蝨~↓