鼻敏感必備?日本超紅鼻敏感紙巾獲港人激讚:唔會抹到損晒香港有得買

文: 溫藹紅
2024.05.15

鼻敏感人士除了經常不自覺大力捽鼻外,不時更會大力擤鼻涕,紙巾成為日常必需品,紙巾選擇變相非常重要,而最近日本一款鼻敏感紙巾就備受熱捧!

有網民分享指,在香港發現一款超高人氣的日本鼻敏感紙巾,更指是「用過之後真的回不去」,形容相當柔軟,是鼻敏感人士必備紙巾。

▼原帖▼

從相中可見,該款紙巾為日NEIPA 妮飄鼻敏感保濕面紙。翻查產品資料,該款紙巾標榜加入保濕成分,稱適合感冒、花粉症、鼻敏感人士使用。

帖文引起網民討論,有不少患有鼻敏感的網民表示,都曾經使用有關紙巾,認為「唔會捽到損哂」,但同時因為太軟及太薄,「日常使用可能不適合」。

▼網民留言▼

目前在香港不少大型連鎖護理百貨、超市等都可以見到,若比較各大品牌店,其中AEON每盒售$26;屈臣氏則為$79/3盒,平均每盒$26.3。至於HKTV Mall則被指最平$50/3盒,平均每盒$16.7。

資料及圖片來源:小紅書@凱特琳、photo-ac

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】滿分好評驅蚊劑!↓

↓旅遊必備!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓旅遊必備!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓【社群送禮】送ZAO深層倍潤護膚套裝!↓

↓為肌膚注入保濕力量↓

↓為肌膚注入保濕力量↓