香港婚後事|陳自瑤開腔談離婚愈講愈多 親曝真實想法盡吐心聲

文: 羅志宏
2024.05.17

由陳自瑤(Yoyo)、賴慰玲、黎諾懿及羅天宇主持的TVB清談節目《香港婚後事》今晚播出的第8集,今集探討的主題是「離婚」,邀來龔慈恩擔任嘉賓。龔慈恩分享了現階段不拒抗再婚的想法,而陳自瑤就激罕開腔談及離婚,更愈講愈多!

節目開始,龔慈恩先分享了對夫婦離異的見解:「冰封三呎,非一日之寒,比較傳統啲嘅女性,仔女係佔咗佢(生活)一大部分,佢可能喺某一段時間係完全忽略咗自己,將啲時間、精神、責任擺晒喺仔女身上,到某一日突然間醒咗,佢會意識要有自己人生,咁會令到有番咁上下年紀嘅人有離婚嘅意識。」

而陳自瑤則認為:「一段關係係雙方(付出),可能你好想為小朋友保持一個美滿家庭,但可能對方唔想,可能佢個心已經走咗,你格硬死𢱑都冇辦法,有啲嘢唔係一個人可以做到,呢啲情況就冇得選擇。」

其後,黎諾懿又分享指香港每年約有過萬宗離婚個案,而離婚手續亦日漸簡化,對此賴慰玲認為「離婚」變得流行:「大家覺得(離婚)冇咁大件事,即係兩個人婚姻(如果)出現咗問題,然後就(咪)離婚囉,唔去解決。」賴慰玲續指近來香港出現移民潮,不少夫婦亦因移民衍生的問題而鬧離婚。至於問到龔慈恩找到適合的人會否考慮再婚?龔慈恩坦言:「會嘅,我覺得現階段係需要伴多啲,再唔再婚係另一個問題,但我唔抗拒。」

單親家庭長大的羅天宇坦言仍然相信愛情,希望將來可以給小朋友一個完整家庭。羅天宇有一位同母異父的弟弟胡㻗,兩兄弟感情要好,羅天宇笑言自己就像「白老鼠」:「我媽覺得呢個方式教仔唔係好掂,下個就會試用另一個方式,調整吓再做個好啲嘅出嚟。」

 

同場加映:【今期Chill抵】最新影片

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】「唧唧裝」驅蚊劑!↓

↓滿分好評!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓滿分好評!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓【社群請您睇】 "The Parallel Live" 音樂會↓

↓ 周國賢x方皓玟聯手合作↓

↓ 周國賢x方皓玟聯手合作↓