香港成外傭跳板?終極目的地原來係呢度...網友:嗰邊人工高

文: 黃樂恩
2024.05.19

今時今日,香港除了請外傭不容易,原來想留住一個外傭更是難上加難!近日有港媽於社交平台發帖,指家中工作7年的外傭突然要辭職,一問之下才知道對方早已找到好出路,成功取得加拿大的工作簽證,她聽後失落又無助,「臨時緊急都唔知點算好」。帖文引發熱議,原來不少網民都有相同經歷,紛紛無奈地說道,「講到尾,嗰邊人工高」、「外傭只是找香港來做踏腳石,騎牛搵馬」。

本周二(14日)有港媽在Facebook群組「聘請工人姐姐關注組」發文,表示外傭已來到家裡工作第7年,「佢對我兩個小朋友好好」,一家人都相處得很融洽。沒想到,今日外傭突然向她辭職,一問之下才得知對方原來已取得加拿大的工作簽證,「佢話為左個仔佢一定要過去」。

港媽聽後感到失落,她表示明白人望高處,難得外傭有更好的發展,雖然會有不捨,但也會祝福對方,「一齊生活左7年真係好唔捨得,但人地有更好的發展,肯定祝福佢」。不過,她也在文中提到外傭突然辭職,「臨時緊急都唔知點算好」。

帖文一出,隨即在網上引起熱議,原來不少網民都有相同經歷,「我個姐姐都係,突然間話唔做」、「我姐姐做咗9年,上年12月去加拿大」、「我都係一樣,都係加拿大批咗去做野」,有網民無奈地說道,「講到尾,嗰邊人工高」、「外傭只是找香港來做踏腳石,騎牛搵馬」,並表示加拿大人工高,有最低工資保障,扣稅後大約有$1萬元港幣,而且到當地工作滿一年更可以入籍,因此吸引不少外傭到加拿大工作。

來源:Facebook@聘請工人姐姐關注組

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

【請您去】海洋公園水上樂園💦!

↓ 立即登記 送雙人門票↓

↓ 立即登記  送雙人門票↓

↓【送禮】「唧唧裝」驅蚊劑!↓

↓滿分好評!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓滿分好評!一支驅蚊+防床蝨~↓