荃灣威威大埔豬肉檔疑已執笠 短短一年!網民:睇嚟翻身冇望

文: 黃樂恩
2024.05.29

36歲的荃灣「豬肉佬」劉宋威(威威),曾是2022年度話題最高的話題人物,當年威威因戴口罩時似MIRROR成員Anson Kong(江𤒹生)而瞬間爆紅,一度入行拍廣告、舉辦生日會,後來卻因負面新聞不斷,形象大插水,加上在一個廣告中「終極一脫」,除下口罩以真面目示人後,人氣急速下跌,到最後突然銷聲匿跡。去年曾有人拍到威威現身大埔一間新開張的凍肉店,沒想到短短一年,該店已經執笠結業,難怪連網友都不禁感嘆道,「間舖都執埋,睇嚟佢翻身冇望!」

最近有港人於Facebook群組「全港店舖消息(開張/執笠)關注組」上,發帖分享威威最新狀況,樓主在帖文中寫道:「突發報料,豬肉威間舖都執埋,睇嚟佢翻身冇望啦」,並上傳了幾張照片。從第一張照片見到,威威曾在大埔一間凍肉店工作,當時店舖門外放滿花牌祝賀新店開張,店內人頭湧湧,威威則以白恤衫配黑色長褲,正在落手落腳打點搬貨。記者翻查網上資料,推測照片攝於去年4月底,當時有不少網友都推測他在大埔開凍肉店做老闆。

而另一張照片可見,昔日人頭湧湧的店舖早已「人去樓空」,店內只剩下一些雜物,門外鐵閘張貼一張「成功租出」的告示,相信舖位經已易手。消息一出,隨即有大批網友留言討論,不少人對此感到驚訝,不禁留言道「威威終成了condom」、「過氣街市idol」,亦有網友笑稱威威是在準備下個月的生日會,「所以唔得閒開舖啫」。

不過,有網友則認為威威早已一心回歸平淡生活,紛紛勸「放過佢啦,有咩仇口要咁樣咬住?」、「都退出咁耐,仲狙擊佢做乜」、「人地係普通人一個,要養家搵食就未搞人地」。

來源:Facebook@全港店舖消息(開張/執笠)關注組

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【6月限定雙重賞🎉】!↓

↓ 分享打卡靚相即免費送📸↓

↓ 分享打卡靚相即免費送📸↓