中港婚姻哀歌?火爆人夫當街呼喝鬧喊內地妻:香港唔係咁教細路仔

文: 溫藹紅
2024.06.17

中港婚姻哀歌?最近有一名火爆香港人夫難忍情緒,當街當巷指責同行的內地妻子「唔識教仔」,期間大聲呼喝「香港教細路仔唔係咁樣」,惹來途人注目,當時手抱小孩的妻子被罵至哭不成聲,部分旁觀者都睇唔過眼,惟遭對方以粗口慰問,大批網民直斥「影衰香港人」!

中港生活文化雖大有不同,但多年來仍有不少跨地婚姻,中港夫婦「愛無邊界」亦難免易起衝突。近日網上就流傳一段影片,顯示香港一名火爆人夫,疑因不滿其內地妻子任由孩子「瞓地下」,而當眾大聲呼喝妻子「唔識教仔」,妻子聲淚俱下,連小朋友都嚇得不斷嚎哭,瞬間成為網絡焦點。

人夫持續指罵妻子足足達3分鐘多,內容包括「你咁樣落去,(佢)將來得一條路」、「你根本唔識教嘅!有冇細路仔瞓地下」,由於聲量極大,引來不少途人側目,小朋友都被嚇哭。有人看不過眼上前勸說,連入境處職員都到場了解事件,但全部人都被人夫喝斥,「行開啲、行開啲!唔關你事」!

▼影片截圖▼

女途人上前好言相勸 人夫怒斥:唔關你事

入境處職員遭人夫鬧爆:你入去做返你嘅嘢

最後一名男子上前勸人夫「唔好勞氣」,並籲他保持冷靜;入境處職員就上前與女子對話,影片至此結束,及後在網上廣傳,引起大批網民關注。不少人揶揄表示「唔係個個都好似何伯新何太咁恩愛嘅」,但都有不少網民留言批評人夫「垃圾」不懂尊重,「自己粗口爛舌又鬧老婆唔識教仔」、「男人將教仔責任推晒女人身上」、「真係男人嘅羞恥」,更有人鬧其「影衰香港人」!

▼網民留言▼

資料及圖片來源:Facebook@香港突發事故報料區及討論區

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】位元堂美肌養顏糖水套裝 ↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓

↓【限時搶⚡】勁送小牧味屋高鈣梳打餅套裝!↓

↓ 一套6包:芥末味 / 蕃茄味 / 黑芝麻味!↓

↓ 一套6包:芥末味 / 蕃茄味 / 黑芝麻味!↓