離巢風波丨炎明熹回應被樂易玲暗寸忘本 吳家樂斥TVB:幾多藝員黯然離開?

文: 余美鳳
2024.06.29

小天后炎明熹近日傳出決定不再續約TVB,所以慘被公司「雪藏」,連頒獎禮都不讓她出席,隨後謠言滿天飛,雖然炎明熹出動親筆手寫信表達心跡,仍然未解開離巢疑雲。今日炎明熹出席公開活動,就TVB高層樂易玲隔空疑寸爆她「忘本」一事,她首次開腔回應,不過最吊詭的是TVB並沒有派員採訪今次炎明熹的活動,令她離巢的消息甚囂塵上。

Gigi炎明熹的約滿風波成為全城話題,特別是TVB傳出多個不同回應,令她的歌迷和支持者都非常擔心。日前,樂易玲出席「聲夢小花」鍾柔美、詹天文及姚焯菲的演唱會「加場」記者會時,她致辭期間向兩位小花寄語:「唔好忘本!」即時令人想起她語帶雙關寸爆疑似離巢的炎明熹。今日炎明熹出席公開活動,獲超多粉絲到場舉牌支持,見到現場的卡通豬公仔,炎明熹即時展現笑容,她即場演繹《Little Magic》及《還有一艘救生艙》,即時令粉絲們放下心頭大石,被問到暑假的計劃,炎明熹說:「知道自己仲有好多可以進步嘅空間,所以想努力試多啲不同工作。好多謝公司同埋粉絲一直以來嘅支持,希望嚟緊有機會演出可以再唱多啲歌俾大家聽!」

炎明熹接受訪問時說:「心情都興奮嘅,都有一段時間冇同大家見面,見到大家咁熱情,(傳因續約問題被無綫雪藏?)我今日嚟到,算唔算雪?同大家見面都ok嘅,希望大家對我感覺冇變啦,因為唱到《還》時,有啲好感動嘅感覺,上次演唱會喊到唱唔到成首歌,今日正式再唱時想喊,但係忍住咗。(合約仲有幾耐?)合約仲傾緊,工作由公司安排,希望大家多多支持,始終合約嘅嘢又比較私人,順其自然,隨遇而安,一切都係最好嘅安排。」炎明熹強調不忘本,認為不忘初心和感恩都非常重要,「我被大家認識都係因為公司,亦有自己粉絲,我一直都想和和氣氣同好開心,我係好擔心錫我嘅人唔開心,好想大家正能量,我寧願自己唔開心,多過大家唔開心。」她透露自己並沒有接觸過其他唱片公司,對於續約的要求,炎明熹說:「問我想點我都答唔到,我會問佢哋想要啲乜先,自己再配合。我經驗尚淺,都唔知自己要啲乜嘢!」今次活動是炎明熹傳出離巢風波後首次現身,故然成為傳媒採訪的焦點,不過偏偏TVB未有派員採訪,《東張西望》和「TVB娛樂新聞台」都沒有,相當奇怪,炎明熹輕鬆說:「可能佢哋唔得閒!」

 

梁思浩和吳家樂主持的YouTube節目《娛樂好好玩》昨晚都有談及此事,對於樂易玲的一句:「唔好忘本!」已離巢TVB的吳家樂都有意見,他直言預料到講呢番說話會被「圍插」,但他豁出去照講:「首先,炎明熹有冇違反合約精神吖?合約期間履行晒佢責任,合約完咗,老實講,人望高處,你又唔知呢間公司畀咩Offer佢,如果當初諗住要捧佢或者長遠發展,你係咪應該晨早要傾呢?點會畀佢繼續拖,拖到埋尾喇先傾唔掂呢?係佢自己幕後工作人員嘅責任囉。」他表示自己在TVB多年,明白就算一個傾唔掂,就會輪流由何麗全或曾勵珍做說客,但如果一樣沒有結果的話,倒頭來都是回到同一個人手上。他續言:「你個條件如果符合到佢要求,一個妹妹仔講真而家去到呢個位,梗係想去遠啲,玩遊戲唔係要獎金就獎品,你offer好人哋咪留低囉,唔係忘唔忘本!」吳家樂越講越勞氣,身旁的梁思浩表示同意,他說:「講真,炎明熹係值得畀好啲條件佢,好多歌星前輩都讚佢係少有嘅高潛質,唔應該用一般妹妹仔待遇囉!」

吳家樂指樂易玲這番說話並不適合,「你入TVB之前,都做過好多電台同電影公司啦,就用森美做例子,佢之前同阮小儀喺有線做,連過冷河都唔使就入TVB,唔通同TVB傾同約嗰陣,鬧佢忘本唔應該離開有線咩?呢啲叫合約精神,唔好講廢話啦,我預咗畀人插!當初(TVB)話市道唔好,要共度時艱又無言感激咁,我諗好多藝人都知我講緊乜,喂,我哋唔係有共度時艱咩?到最後尾有幾多個係默默被放走咗、連合約唔同人傾,要轉行揸的士,嗰陣又見你話冇忘本TVB繼續養你?唔好覺得佢(炎明熹)值錢有利用價值就咁講,你諗吓過往有幾多位(藝人)係黯然離開呢間公司呀?」

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】請您食卡樂B Potaland® 酸忌廉洋蔥味薯片!↓

↓ 濃郁開胃的酸忌廉味 + 香氣四溢的洋蔥味!↓

↓ 濃郁開胃的酸忌廉味 + 香氣四溢的洋蔥味!↓

↓【夏日送禮】送麒麟一番搾啤酒及夏日和風禮品套裝!↓

↓登記即有機會攞禮物番屋企↓

↓登記即有機會攞禮物番屋企↓