《玩轉腦朋友2》全新角色配音陣容!竟暗藏九龍城寨彩蛋?Ivy So聲演阿樂獲激讚

文: 李國樑
2024.07.12

玩轉腦朋友2|PIXAR最新力作《玩轉腦朋友2》將於7月11日正式上映,雖然優先場已經率先上映,不過可能有朋友仍想等到公映再觀賞!《玩轉腦朋友2》為9年前《玩轉腦朋友》的續集,原來當時電影已經藏有《九龍城寨之圍城》的彩蛋?原來其中一位重要人物當時已經低調聲演其中一個小角色!

玩轉腦朋友2|Ivy So直播重現電影對白 交足表情超可愛

《玩轉腦朋友2》自上映以來的配音都一直被大眾力讚,尤其Ivy So聲演的阿樂更是盡得粉絲歡心。近日Ivy So進行直播重新演繹電影當中的對白︰「乜咁啱又會撞到你哋嘅?」由於劇情需要,Ivy So需要放棄原有的聲線,歪起嘴來「Chok聲」才能滿足要求,在直播當中Ivy So都解釋指︰「無論笑定講嘢,個嘴都要咁樣。」如此重新演繹電影對白令一眾「蘇蝦」都更感受到Ivy So的可愛魅力,亦盡顯Ivy So初嘗配音的實力!

而原本在電影當中的對白為︰「喂!又會咁都俾我哋撞到你哋嘅。」不過由於阿樂一眾情緒專員正朝著諷刺谷大喊,造成對白變成語帶諷刺的「喂!又會咁都俾我哋撞到你哋嘅。」Ivy So需要同時演繹兩種不同語氣的對白!由於今次為Ivy So首度為電影獻聲,早前Ivy So Official Fan Club更特意為電影舉行包場活動,更邀得Ivy So親身到場,據說Ivy So更為全場觀眾親手造雪花酥贈品,相信一眾蘇蝦收到都不捨得食!

玩轉腦朋友2|《九龍城寨之圍城》導演親身配音

回到9年前《玩轉腦朋友》的第一集,其實《九龍城寨之圍城》導演鄭保瑞已經有曾聲演其中一個角色,他便是主角韋莉爸爸的情緒專員阿燥!雖然戲份不多,但短短的聲演戲份都充滿鄭保瑞導演的聲線特色,各位影迷在重溫《玩轉腦朋友》時都不妨留意一下!尤其續集為了聚焦主角韋莉更多的情緒專員,爸爸的戲份就更加減少。鄭保瑞憑《九龍城寨之圍城》再度成為大眾討論的焦點人物,除了導技出色,更曾參與多套電影的配音及幕前演出。如《神探》丶《親愛的》中為演員安志傑配上廣東話對白。

玩轉腦朋友2|回顧首集配音陣容 僅一位成員被換走

9年前《玩轉腦朋友》上映,當時只有5大情緒專員,分別為阿樂丶阿愁丶阿燥丶阿憎以及阿驚,粵語配音員為林二汶丶王菀之丶許紹雄丶楊詩敏(蝦頭)以及蔣志光,9年後再推出續集,只有主角阿樂的林二汶換成COLLAR成員Ivy So,不過優先場上映之後,Ivy So的配音表現亦是一致好評!各位影迷有興趣的可以選擇粵語版場次細心欣賞!

玩轉腦朋友2|魏浚笙聲演阿尷僅得一兩句對白 Jeffrey親自澄清呢樣都係佢配音

《玩轉腦朋友2》自公佈粵配陣容以來都備受關注,由COLLAR成員Ivy So代替林二汶聲演,到今集全新角色的配音陣容,都令這套現象級動畫增添更多賣點,而其中由由人氣男神Jeffrey魏浚笙聲演的阿尷,因為角色性格尷尷尬尬,極其怕醜,被網民質疑會否只配得一兩句對白,結果引得Jeffrey親身回應,原來配音工作並不止對白!

面對粉絲的熱情回覆,Jeffrey都親自留言解釋,透露其實阿尷怕醜時的反應都係自己配音,更笑稱︰「I人係少嘢講啲。」所謂反應亦即代表阿尷尷尬或閃避其他角色時作出的反應,各位觀眾記得入場時聽清楚!

▼更多阿尷劇照▼

同場加映:【香港周圍遊】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】請您食卡樂B Potaland® 酸忌廉洋蔥味薯片!↓

↓ 濃郁開胃的酸忌廉味 + 香氣四溢的洋蔥味!↓

↓ 濃郁開胃的酸忌廉味 + 香氣四溢的洋蔥味!↓

↓【夏日送禮】送麒麟一番搾啤酒及夏日和風禮品套裝!↓

↓登記即有機會攞禮物番屋企↓

↓登記即有機會攞禮物番屋企↓