港媽一家4口獲派公屋舊樓 糾結住唔住?網民力推邨內3大優點:公屋界高尚住宅

文: 黃樂恩
2024.07.07

日前有港媽於內地社交平台發文,稱近日收到公屋「配房通知信」首派樂富邨,但由於該邨樓齡不淺,加上今次只是首派,她正猶豫應否接受配房。帖文一出,在網上隨即掀起熱論,大部分網民樓主不應放棄是次編配,並列出當中有樂富邨3大優點,紛紛留言道「咁靚嘅地方都話要諗,大把人要啊」!

首派公屋是舊樓?港媽猶豫要不要接受...

港媽在帖文中提到,指一家四口首派獲派樂富邨宏樂樓一個中層單位,面積約400多呎,但由於邨內樓齡超過30年,令她一再猶豫要不要接受單位,「一派,舊樓糾結要不(要)好」,故網上發文向網民詢問意見。

網民大讚樂富邨是公屋界「高尚住宅」

帖文引來不少網民回應,大多人都認為市區「新樓難求」,樂富邨雖然樓齡大,但勝在交通方便、校網好,生活配套又齊全,是公屋界的「高尚住宅」,實在不明白樓主為何要放棄是次編配,「唔係嘛,咁靚嘅地方都話要諗,大把人要啊」、「交通超方便,又近街市,雖然舊的,但裝修完唔覺舊」、「樂富都唔要,安達臣啱唔啱」。

港媽列樂富邨2缺點:唯一不好的就是舊樓

而樓主亦有留言回覆,指自己本身也住在樂富邨,並大讚屋邨位置好,無論是交通上還是民生配套方面亦非常完善,「去邊都方便,校網好好又近九龍城」,但考慮到新公屋設計容易間房,比較適合一家四口同住,同時又擔憂舊樓保養維護問題(如下水位淤塞、颱風期間外牆滲水等狀況),所以才會對首派結果十分糾結。

來源:小紅書

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】請您食卡樂B Potaland® 酸忌廉洋蔥味薯片!↓

↓ 濃郁開胃的酸忌廉味 + 香氣四溢的洋蔥味!↓

↓ 濃郁開胃的酸忌廉味 + 香氣四溢的洋蔥味!↓

↓【夏日送禮】送麒麟一番搾啤酒及夏日和風禮品套裝!↓

↓登記即有機會攞禮物番屋企↓

↓登記即有機會攞禮物番屋企↓