網上流出理大畢業生薪酬數據!呢科人工仲低過譚仔姐姐?附2023最高人工科目Top15

文: 黃樂恩
2024.07.07

早前討論區上流傳出一份疑似是香港理工大學的《2023畢業生薪酬數據》,並列出Fresh Grad人工最高的Top15科目, 當中包括醫療、工程、科技、社工等等都有,首7位均為醫療科,人工最高的學科每月平均薪酬高達$39,678。有網友看後都不禁慨嘆自己當年揀錯科目,「宜家出咗嚟做10年嘢,人工連人地fresh grad都不如」。

理大平均薪酬最高首7位均為醫科

最近有網友在LIHKG討論區上,分享一份疑似是香港理工大學2023各科畢業生薪酬數據,並在文中寫道「宜家出咗嚟做10年嘢,人工連人地Fresh Grad都不如,真係細時錯subject家陣就乞食」。從該份薪酬數據看到,首7位人工最高的學科均為醫療科,其中以「精神健康護理學(Mental Health Nursing)」人工最高,畢業生每月平均薪酬可達$39,678,其次為「放射學(Radiography)」,每月平均薪酬亦有達$37,930,排第3位的是「眼科視光學(Optometry),每月薪酬平均達$36,261。至於薪酬最低的科目是「數碼時裝設計(Digital Fashion)」,每月平均薪酬只有$16,776元,與最高薪酬的「精神健康護理學(Mental Health Nursing)」相差超過一半。

▼理大2023學年畢業生最高人工科目Top15▼

▼理大2023學年畢業生各學科薪酬

理大「醫療及社會科學院」畢業生平均人工達$3.4萬

若以學院作計算,2023學年畢業生平均薪酬最高的學院是「醫療及社會科學院(Faculty of Health and Social Sciences)」,每月平均薪酬可達$34,016,其次為「建設及環境學院(Faculty of Construction and Environment)」及「工程學院(Faculty of Engincering)」,每月平均薪酬分別為$23,845和21,922;至於平均薪酬最低的是「設計學院(Facuilty of design),人工只有$17,166。

▼理大2023學年畢業生薪酬數據總覽▼

網友:理大2023學年畢業生薪酬比想像中高

不少網友看後,表示理大畢業生的薪酬比想像中高,「Hotel都仲有2皮?有人請?」、「Physics有20k?唔係乞食科嚟咩」,特別是「眼科視光學」學科,網友紛紛大讚人工高且工作輕鬆,同時又認為香港各間大學應該公開每年畢業生薪酬資料 ,「呢啲數據真係要推比每一屆考生睇,唔想再有人揀錯科」、「依家d新一代幾幸福咁多資料」。

有網友慨嘆「數碼時裝設計」學科人工低得可憐,「設計時裝萬6,譚仔姐姐仲高過佢地」。不過亦有網友指出這些數據參考價值不大,「Overall個mean被醫療科拉高晒,唔計醫療科應該mean得21k左右」、「有無3大睇下,Poly依d參考價值唔大」、「其實這些報告唔算太準確,結果係偏高咗」。

▼按圖看網友回應▼

來源:LIHKG討論區

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】位元堂美肌養顏糖水套裝 ↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓