正在閱讀
約埋朋友齊齊開枱!任天堂SWITCH推出平價雙打麻將遊戲

約埋朋友齊齊開枱!任天堂SWITCH推出平價雙打麻將遊戲

2018.03.02

農曆新年啱啱過,唔知大家打牌打得夠唔夠喉呢?任天堂SWITCH將會喺3月8日推出麻將遊戲《HANDY麻雀》,供網上下載,可以2人同時開枱對戰,售價亦只係500円(約港幣35元),係時候call埋朋友打返4圈8圈先啦!

最簡單當然係一人打牌模式,但介紹得當然唔止咁普通。

《HANDY麻雀》就充用利用SWITCH嘅特點,支援兩人對戰(另外兩名對手為電腦)。不過一個螢幕,兩個人玩,咁咪畀你睇到我想食十三么?

此時就要下載廠商提供嘅材料,自己砌一個特製紙隔板,如下圖所示(使用A4 Size紙張)。只要影印並剪出紙板模型,沿著虛線對摺,再對應兩張模型上的顏色黏合就完成,土炮得嚟又幾好玩!

如果要用硬卡紙製作隔板,就要下載另外一個模型(使用A4 Size硬卡紙):

 

螢幕駁去電視機玩都一樣得,可以參考官網嘅方法:

遊戲亦提供日本麻將用語集,例如國士無雙(十三么)、立直(叫糊)等,叫法相似但其實又有啲唔同,有興趣了解埋日本麻將嘅朋友可以作參考。

睇完真係急不及待下載嚟玩!

 

《HANDY 麻雀》

遊戲平台:Nintendo SWITCH

推出日期:2018年3月8日(網上下載)

售價:500日元(港幣35元)

 

紙板材料下載點(使用A4 Size紙張,記得下載晒2張呀!):

下載點1

下載點2

 

硬卡紙板材料下載點(使用A4 Size硬卡紙):
下載點3


來源:ITL