「制縣等級」推出香港版 一圖測試你係咪去晒18區

文: Ling Kwok
2018.06.04

近日「制縣等級」這個App爆紅,因為可以測出去日本的旅行等級,紀錄自己在日本住宿、遊玩或路過的地方,正好適合去日本的朋友。而「制縣等級」終於有香港版喇!各位又可以分享自己在香港的等級了。

「制縣傳說」(制県伝説~都道府県制覇マップ)原於日本網友間流傳,最近翻譯成中文版本,吸引一班港台網民試玩。

其後小王子廣東話版製作團隊特別製作了香港版,當然再度被瘋傳喇。(測試按此

而計分方法與日本版大同小異,只是日本一共分為47個都道府縣,而香港則分為18區。

日本版分為居住過、住宿過、遊玩過、下車過、路過及沒去過6個等級。

不過香港就有少少不同,話明香港版,當然比較地道啦。其中一項為「捱過」,最適合經常OT的打工仔、Sem尾爆Seed溫書留在學校通宵、或與朋友happy hour的人選用。

大家不妨試玩一下,看看自己在香港的制縣等級有多少吧!

來源:制縣等級香港版日本制縣等級中文版

圖片來源:PEXELS

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

【請您去】海洋公園水上樂園💦!

↓ 立即登記 送雙人門票↓

↓ 立即登記  送雙人門票↓

↓【送禮】「唧唧裝」驅蚊劑!↓

↓滿分好評!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓滿分好評!一支驅蚊+防床蝨~↓