【iPhone教學】iPhone入水無有怕!10秒震出機內積水小技巧

文: Toby Mok
2019.04.14

好多人去到邊都機不離手,食飯、行路都會手拎住手機,有時一不小心iPhone有可能會在下雨天時被雨水淋濕或者被餐桌上的水弄濕,今次就為大家講一個點樣可以令手機內的積水震出來的方法,一齊睇吓有咩小技巧。

首先打開手機中的捷徑應用程式,之後再將「Water Eject 」的捷徑安裝到手機上<按此下載>,之後就可以開始進行除水功能,按下圖睇詳細步驟。

成日唔小心整濕iPhone的朋友仔記得學識呢個技巧啦~

不過此技巧只適合輕微入水情況,如手機入水情況太嚴重就需要到蘋果門市修理啦。

 

圖片及資料來源:appstore,pexels

 

 


 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】「Sun Life 永明繽 FUN 跑:Pokémon Run Hong Kong 2024」3KM孖住組跑手包及賽事名額🏃!↓

↓3月17日開跑│多達10款豐富禮品兼可獲比卡超獎牌~↓

↓3月17日開跑│多達10款豐富禮品兼可獲比卡超獎牌~↓

↓【限時搶⚡】位元堂養生花茶系列!↓

↓ 選用優質草本成分!/ 無添加香料同防腐劑!↓

↓ 選用優質草本成分!/ 無添加香料同防腐劑!↓