【白色強人】一集播兩次插曲《Can You Hear》洗腦 網民感煩擾:就快有幻聽

文: Ling Kwok
2019.07.09

劇集有主題曲實屬等閒事,但過度使用容易弄巧反拙,《白色強人》就是近期最佳例子。其主題曲由譚嘉儀主唱《Can You Hear》是一首旋律易記,用來描繪馬國明與唐詩詠即使分開卻難捨難離的關係,本來幾好聽,但隨劇情推進,有網民話聽到煩。

譚嘉儀經常為TVB唱劇集插曲,最為人熟悉就是《不懂撒嬌的女人》的《陪著你走》,今次再度為《白色強人》唱出《Can You Hear》。

這首歌本來幾入耳,其中一句”Please Don’t Go…”更富有感情地唱出不捨之情,網民都覺得好聽。

可是TVB似乎不太明白一首動聽的歌被過度使用的話,就會令人感到煩厭。

有網民話每一集基本上會聽到首歌兩次,唐詩詠與馬國明相擁播,李佳芯點歌給唐詩詠又播,仿似世界只剩這首歌。

網民希望TVB多為劇集多製作幾首歌,免得變成洗腦的單曲循環,令人感到煩躁。

 

圖:《白色強人》

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】勁賞霜瀛廚師發辦套餐!↓

↓ 嚴謹日本各地時令食材 / 高質江戶前風味Omakase!↓

↓ 嚴謹日本各地時令食材 / 高質江戶前風味Omakase!↓

【送飛🎟️】請您去《UNISON FEST潛台祭》🎧!

↓ 暑假最強音樂祭!睇KOLOR、Kiri T、雷同二友...↓

↓  暑假最強音樂祭!睇KOLOR、Kiri T、雷同二友...↓