注意飲食提升身體免疫力! 10大高維他命C/增強抵抗力食物

文: LorLor Lee
2020.01.28

最近武漢爆發肺炎令不少人人心惶惶,除了要戴口罩和比平時更加注重個人衛生,做好個人防護措施之外,從飲食方面入手亦有幫助!即刻睇睇10種有助增強抵抗力、含有高維他命C的食物,有助增強免疫系統,助大家抵抗病毒和細菌~

1. 黃椒——100克黃椒含有183.5毫克維他命C,是每日所需的305%,這已經比青椒高出2倍,也是橙的3.4倍!

2. 黃金奇異果——這款奇異果比綠色奇異果有多一倍的維他命C,每100克有161.3毫克的維他命C,達每天所需的178%,但纖維素含量不及綠色奇異果。

3. 乳酪——當中益生菌可以保持消化道健康,也可以增強免疫力和減少炎症,預防感冒和流感。

Click圖放大睇埋仲有咩食物可以增強抵抗力或含有高維他命C

緊貼最新疫情消息

最新疫情消息

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】ON: THE BODY 植物萃取潔膚露↓

↓維持水油平衡/雙重呵護肌膚!↓

↓維持水油平衡/雙重呵護肌膚!↓

↓【夏日密密賞☀️】輕鬆擁有迷人電眼⚡↓

↓免費換領Clalen海外限定款IRIS彩色日拋隱形眼鏡!↓

↓免費換領Clalen海外限定款IRIS彩色日拋隱形眼鏡!↓