Samsung Galaxy S21系列開箱試用 旗艦級5G手機 輪廓切割/導演模式/100倍變焦

文: David Tse
2021.01.31

今年三星發佈了3部全新旗艦級手機,分別是Galaxy S21、Galaxy S21+ 和 Galaxy S21 Ultra,搭載最新的5G晶片,功能上相比上代手機亦有不少提升。而Galaxy S21系列將於1月29日正式開賣,一齊黎睇睇小編開箱實測!

設計方面,Galaxy S21有5種顏色,灰色、白色、粉紅色同紫色。而S21+就有紫色、黑色和銀色;最後S21 Ultra有黑色同銀色兩種選擇。依照記憶體RAM的不同,顏色選擇上也有不同。鏡頭採用了輪廓切割設計,充滿科技感。

3部手機都配備最新旗艦處理器,高通Snapdragon 888,可以支援5G網絡,工作處理性能强大。

相機方面,Galaxy S21及S21+為三鏡頭設計,分別是1200萬像素超廣角鏡頭、1200萬像素廣角鏡頭、6400萬像素遠攝鏡頭;而S21 Ultra就有四鏡頭,額外多一個遠攝鏡頭:1200萬像素超廣角鏡頭、1億800萬像素廣角鏡頭、1000萬像素雙遠攝鏡頭和1,000萬像素雙遠攝鏡頭,支援100倍極遠變焦。

另外,Galaxy S21系列的拍攝功能提供了全新導演視角模式,用家可以即時預覽每個鏡頭所拍攝的畫面,亦都可以快速切換廣角、超廣角等鏡頭,適合外出時拍攝vlog,相當方便。

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

【送飛🎟️】請您去《UNISON FEST潛台祭》🎧!

↓ 暑假最強音樂祭!睇KOLOR、Kiri T、雷同二友...↓

↓  暑假最強音樂祭!睇KOLOR、Kiri T、雷同二友...↓

↓【限時搶⚡】勁送小牧味屋高鈣梳打餅套裝!↓

↓ 一套6包:芥末味 / 蕃茄味 / 黑芝麻味!↓

↓ 一套6包:芥末味 / 蕃茄味 / 黑芝麻味!↓