尋人記|網民盼方東昇尋回「雙失青年」阿源 當年覺得自己係零 如今近況卻有大不同?

2022.06.19

由方東昇、黃曉瑩、李曉欣及黃靖婷主持的《尋人記2》自播出以來大獲好評,先後尋回多個新聞人物,在30多年後生活也有巨大的變化,引起重大迴響。有網民就希望TVB可以找回「我覺得自己係零」的雙失青年阿源。

2005年亮相於TVB節目《星期日檔案》的阿源,當年說了不少金句而爆紅,當中包括「這些機會不是我的」、「我覺得自己係零」,這幾句話至今仍然流傳。而《尋人記》旨在重訪昔日的新聞人物,阿源便成為了網民想知道近況的對象。據知當年阿源的訪問出了街之後,他有嘗試走出街尋找工作機會,後來獲聘成為社區青年中心的活動助理,後來更於香港大學開始圖書館管理員的工作。

2013年更傳出阿源相識8年,拍拖5個月的女友Fanny結婚,更爆出宅男脫毒金句「做男仔梗係要cool,唔可以做兵!」

圖及來源:《尋人記》、《星期日檔案》

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶】不含酒精及化學成份!天然又安全!↓

↓ 準時入APP搶芳泉全效消毒噴霧套裝!↓

 ↓ 準時入APP搶芳泉全效消毒噴霧套裝!↓

↓【免費睇!】《香港寵物好去處2023》!↓

↓超過20個毛孩放電點/冷知識/攝影技巧等↓

↓超過20個毛孩放電點/冷知識/攝影技巧等↓

評語

相關文章