iPhone誤連此名稱WiFi即癱瘓連線功能 重新開機都冇用!即睇解決方法

2021.06.22

剛面世不久的iOS 15被發現有不少Bug,影響手機正常運作!最近外國保安專家 Carl Schou就發現,iPhone若然意外連接某名稱的 Wi-Fi 網絡後,就會癱瘓手機的連線功能,就算重新開機也不能解決。

外國保安專家 Carl Schou早前在Twitter分享,提到iPhone連接一個SSID名為「%p%s%s%s%s%n」的Wi-Fi網絡後,手機的Wi-Fi連線功能就會立即失效,不能上網及使用AirDrop功能,就算重新開機或為SSID改名都無法修復。

據悉BugiPhoneiPad都有出現,而出現是因為SSID內包括「%n用於統計及儲存已輸出的字符數的C編程語言,所以系統在處理SSID時,錯誤將此當作編程並執行動作,令手機的Wi-Fi連線功能失效。

不過後來就發現解決方法相當簡單,只要將手機的網絡設定重置即可,即按圖睇詳情:

來源:Bleeping ComputerTwitter@vm_call

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】送您最新iPhone 14!↓

↓立即分享美食 贏走獎品!↓

↓立即分享美食 贏走獎品!↓

↓「U Lifestyle App限時搶」↓

↓逢星期三3PM入App搶!↓

↓逢星期三3PM入App搶!↓

評語

相關文章