消委會10款人氣智能喇叭音質、功能實測 一款音質僅1.5分!2款同分榜首差$2800

2021.08.13

相信智能喇叭都是不少人都音響設備的選擇之一,可以配合智能家居,使生活更加方便。想要趁$5000消費券入手的朋友,可以參考消委會曾經測試的10款智能喇叭,包括Apple、Amazon、Google等人氣品牌。測試項目有音質、多功能程度等等,結果反映價錢越貴效果不一定越好,一齊黎睇睇消委會智能喇叭實測結果啦!

消委會測試的10款智能喇叭價格範圍為$599至$5199,評分準則有音質、多功能程度、語音識別、使用方便程度以及省電程度。總評分差距不太,榜首喇叭共有2款,售價卻相差$2800!

$599至$1999款式智能喇叭

7款智能喇叭總分皆為3.5分,但Google Home Mini的音質評分僅1.5,為10款智能喇叭中最低。

$2399至$5199款式智能喇叭

總分最高為Google Home Max及Apple HomePod,而兩款相差$2800,而Apple HomePod亦是10款喇叭中音質最好的一款。

來源:消委會

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】送您最新iPhone 14!↓

↓立即分享美食 贏走獎品!↓

↓立即分享美食 贏走獎品!↓

↓【聖誕送禮】送Soul Emotion Pro / Emotion Max耳機!↓

↓立即參加贏走!↓

↓立即參加贏走!↓

評語

相關文章