十八年後的終極告白2.0|譚凱琪拖足八集難逃一死被墮樓 五大嫌疑兇手殺人動機最大係佢?

2022.06.09

TVB劇集《十八年後的終極告白2.0》引人入勝,最近劇情直入戲肉,譚凱琪飾演的「Queenie」在大廈樓梯被追殺,更被玻璃樽插肚流血,負傷的Queenie走上天台躲藏,繼而就墮樓身亡,連接了第一集被追殺的畫面原來並非噩夢,而是精心安排的插敘形式交代故事,藉著不同線索令前後劇情更為完美呼應,令觀眾競猜五大嫌疑人到底誰是真兇?

譚凱琪(Zoie)今次一改斯文形象、破格演出癲喪潑婦,更被封為「攬炒姐」。對於角色引發熱議但要提早離場,Zoie笑言:「雖然我拜拜咗,但我靈魂仍在架,佢哋會不斷召喚番我出嚟,交代番好多嘢。」Zoie續指靈堂戲亦令佢相當難忘:「今晚大家就會睇到架喇,劇組其實每一幕都拍得好仔細同用心,好似我由死亡到殮房再到靈堂咁,個感覺都好真實,我覺得自己好似真係經歷咗一次死亡咁,我見到自己張遺照都有啲毛管戙。」

►App《U TV》專區超過50個自家製節目任睇 

Zoie又指與譚俊彥對戲嘅場口亦是十分難忘:「我好少拍咁多內心戲,尤其畀阿譚捏住條頸嗰場真係好深刻,因為又要記走位、動作,又要講住對白,仲要就埋機位,是但一邊NG都要從頭嚟過。所以為咗拍攝時順利啲,我哋每場戲都會事前綵排好多好多次,所以拍攝時都好順利,兩、三Take就完成。」

譚凱琪劇中一死更掀起一波追兇熱潮,五大嫌疑人嫌疑度最高,而且殺人動機各異,不少觀眾熱烈競猜到底誰是真兇?不過,根據TVB劇集套路,由曹永廉飾演的前警察「何大勇」表面看來未有殺人動機,但很大可能才是嫌疑最大的Final Boss。

1、姚尚謙Angus(譚俊彥飾)

Angus找沈越請槍畫畫一事被Queenie拆穿,更曾因而出手襲擊Queenie;加上受到Queenie與Jason搞婚外情的衝擊,會否為保名聲及不甘「戴綠帽」而動殺機?

2、宋慧琪Joyce(趙希洛飾)

Joyce自揭發Queenie與老公Jason有婚外情,兼間接連累自己小產後,已對Queenie懷恨在心;雖然「自製拗柴」事件成功抹黑Queenie,但深藏不露的Joyce會否再下一城?

3、沈越(龔嘉欣飾)

Queenie曾懷疑沈越與Angus關係,更在沈越糖水店開張當日踩場,已有復仇動機;加上Queenie死時,沈越剛好在現場出現,眼神亦相當閃縮,嫌疑度大增!

4、方志浩Jason(陳山聰飾)

Jason與Queenie雖然曾有姦情,又一同捲入撞死大肚婆風波,但由於一早想擺脫Queenie糾纏、加上懷疑Queenie因妒成恨對老婆Joyce不利,因而想殺人滅口亦不足為奇。

5、葉凌風(阮兒 飾)

身為助手的Kammy對Queenie有着「扭曲的愛」,更一度想與Queenie同歸於盡,只是最終事敗。到底消失多時的Kammy,會否死心不息繼續想置Queenie於死地?


圖及來源:IG@譚凱琪、劇集截圖

下一頁

用App賺U Fun換獎賞!

會員登入U Lifestyle App即可領取
迎新禮遇 150

立即登入領取

↓【隆重登場】香港咖啡地圖2022!↓

↓即睇精選50間咖啡店(附評分及介紹)↓

即睇精選50間咖啡店(附評分及介紹)

↓社群送禮!贏走人氣網上超市現金券!↓

多玩多中!立即參加!

多玩多中!立即參加!

評語

相關文章