網民調查|返5日人工照舊VS返4日減人工?多數打工仔咁揀!一句話惹職場共鳴

2022.07.13

繼新世界集團宣佈推行4.5天工作周後,日前建造業議會亦推出隔周4天工作制。不過有人擔心削減工作日及工時,有機會影響收入。港生活讀者調查顯示,有近3000人(69%)傾向「5天工作人工照舊」,僅1347人(31%)選擇「4天工作減人工」,即刻睇睇網民點睇喇!

港生活日前進行讀者調查,訪問了4327名網民對於4天工作及5天工作看法。共有69%(2980人)投選「5天工作人工照舊」,而31%(1347人)選擇「4天工作減人工」。選擇前者的主要原因是窮、物價高、放假花銷更大;而傾向後者是追求工作與生活的平衡、身心健康、培養副業與興趣。

不少網民建議「4天工作不減人工」,亦有人擔心減工作日不改工作量,對工作壓力影響不變。有網民直言,「返工可以扮工,但返少一日唔係公司,老細都係會打電話/whatsapp你做野」,相信說中了大多數打工仔心聲。

即睇網民點講:

►App《U TV》專區超過50個自家製節目任睇 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓ 【送禮】《社群》派利是!↓

↓ 立即入APP參加!↓

↓ 立即入APP參加!↓

↓【免費睇!】《香港寵物好去處2023》!↓

↓超過20個毛孩放電點/冷知識/攝影技巧等↓

↓超過20個毛孩放電點/冷知識/攝影技巧等↓

評語

相關文章