好人好事|農夫添哥種米唔收錢全送老人院!一個原因願將辛苦收成同人分享

2022.08.28

由黎諾懿主持的飲食節目《滿足的味道》,第4集的主題為「煲仔飯」,為了從培苗說起,節目團隊來到元朗錦田農地,跟隨稻田負責人劉錦添(添哥)學種米。添哥指從未吃過自己種的米,收成會石仔嶺老人院。縱然有人笑他傻,添哥依照繼續他的善心。

香港甚少人種稻米,因為種植需要面積夠大的水田,而且香港氣候一年只適合種植兩造。由插秧到收成一共花了4個月時間。在訪問中,錦田稻田負責人添哥指,稱從未吃過自己種的米,種米只是享受過程。收成全部送給石仔的嶺老人院,個個食完都大讚。添哥稱:「老人院係好慘,有人話我傻,老人院會賺錢,我話唔賺錢你老竇開咩?你捨唔捨得買咁嘅菜畀老人家食?所以好多人話我傻。」

節目尾聲,為了可以讓添哥吃到自己種的米,黎諾懿為他製作了煲仔飯。當添哥吃到黎諾懿煮的煲仔飯,神情滿足兼大讚「真的很有味道!我喜歡有米的香味。」添哥補充,「我講到明呢餐飯嘅米係最後一次食,收成嘅米會同其他人分享,有剩送晒比石仔嶺老人院。」添哥的好人好事精神令人動容。

來源:TVB

 

用App賺U Fun換獎賞!

會員登入U Lifestyle App即可領取
迎新禮遇 150

立即登入領取

↓【隆重登場】香港咖啡地圖2022!↓

↓即睇精選50間咖啡店(附評分及介紹)↓

即睇精選50間咖啡店(附評分及介紹)

↓「App限時搶」大派禮品↓

↓記得逢星期三3PM入App搶!↓

記得逢星期三3PM入App搶!

評語

相關文章