正在閱讀
乜都可以換!香港「以物易物」好去處系列

乜都可以換!香港「以物易物」好去處系列

2015.05.12

我地成日都衰一時衝動......亂買嘢。如果買完唔啱用,但唔捨得丟,可以點?今期周圍遊一於帶你去尋找香港4大「以物易物」嘅好地方,齊齊換換佢!自己唔要啫,實有人鍾意架,何況可以換啲對自己更加有用嘅嘢,做乜唔試吓?

第 1 站 換意店 儲印仔換心頭好

平時儲開便利店或超級市場印花都要消費,但大家有無試過零消費,又可以儲印花,然後仲換埋文具、書、甚至電器?位於九龍城的換意店就可以有呢個體驗!店舖以會員制運作,有興趣「以物易物」的參加者只需要作簡單登記,就能獲得一張會員卡。然後每逢你捐出物品,就會得到相應的印花數量,再憑印花換其他物品,換呀換,慳錢又環保喔。

溫馨提示:怕回收的物件又殘又舊?放心!「換意店」內每件物品都9成新,而且功能良好呀! (連美少女戰士球拍套裝都有得換!嗚呀!)

換意店前往方法:

http://hk.ulifestyle.com.hk/spot/detail.html?id=ABdGDVo3BwxZHwNi

第 2 站 碧街18號 每月首周日擺地攤

《碧街18號》係一個位於油麻地碧街嘅「實驗空間」,話明係「實驗」,當中就有無限嘅可能性,無話一個特別定位!而《碧街18號》過去就舉辦過義賣活動、不同形式工作坊,仲有暫定咗每月首周日嘅「以物易物」。呢度好自由:無需申請、無需報名,每個人都可以係搞手,只要你有心,搵岩時間就可以嚟架啦。

溫馨提示:由於活動不定期地舉行,所以去前最好問清楚負責人詳細資料呢~

碧街18號介紹及前往方法(Mark低個電話問清楚先!):

http://hk.ulifestyle.com.hk/spot/detail.html?id=ABdGDVo3BwxZHwNj 

第 3 站 22°N及Doughnut 交換書及手信

如果你有留意開皮革或者背囊用品,你應該對「22 Degrees North」不陌生。呢間位於深水埗、樓高3層嘅文化藝術概念店,早前舉行咗「以書易書」活動,以書會友;而另一本地品牌Doughnut就長期於店內有一個角落,鼓勵大家以手信交換手信。店內更貼滿來自世界各地嘅名信片,好豐富又好有人情味呢!

22 Degrees North前往方法及詳細介紹:

http://hk.ulifestyle.com.hk/spot/detail.html?id=ABdGDVowBw9ZEQNp 

 

第 4 站 其他交換平台一覽 換埋技能、故事都得

除咗以上3個比較實體化、固定地接觸倒「以物易物」外,其實坊間都有其他組織不定期地舉辦相關活動,其中一個就係草原地圖,啱啱4月尾就喺香港大學舉辦咗一場以物易物

有興趣者,請自己密切留意佢最新動向:

草原地圖Facebook專頁

仲想要其他?Stay tuned,網絡力量是很大的。以下兩個網頁都係主打「以物換物」,後者仲要連「技能」都換得添,自己check them out啦。同買嘢一樣,出街換物前大家傾好check清楚,有咩誤會就唔好啦。

執嘢Facebook專頁

好換Facebook專頁