28歲港男患末期癌症病危撰文表心跡 捐出80萬:希望世界唔再有癌症

文: 梁穎心
2023.10.20

28歲才俊楊嘉驃去年確診末期胃癌,直至近日病危。他的親友昨日(19日)代他在社交平台發文,指抗癌超過一年,感恩一路上得到家人好友支持,希望世上不會再有癌症及其他疾病。他已將80萬積蓄捐給兒童癌病基金,「想將帶不走的,留比勇敢抗癌嘅小朋友。」

楊嘉驃畢業於港大社會科學院,其後曾成立一間環保初創企業,推動及普及使用環保餐盒及餐具。楊嘉驃的親友昨晚(10月19日)代他在社交平台發文,指自己被診斷患上末期癌症,已抗癌超過一年。化療有很多副作用,更會令人失去基本尊嚴及說話能力。

楊嘉驃表示,「呢刻嘅我,最希望呢個世界唔會再有癌症同埋其他疾病,亦好感恩一路上得到家人、朋友、公司以及身邊好多認識我嘅人支持。」

楊嘉驃早前已捐贈80萬港元予香港兒童癌病基金,「因為自己深深感受過患癌嘅痛苦,所以明白患癌嘅小朋友比我更辛苦,而且比我更勇敢。我相信抗癌小朋友都同其他小朋友一樣,都值得擁有一個快樂童年,所以我決定支持佢地。」

他更勉勵患癌兒童,「請你一定一定要相信自己會康復。即使抗癌過程中身體會好痛苦,但只要你唔放棄,相信自己會康復,或者就會等到奇蹟出現嘅一日。我地每個人生命都總會遇上疾病,當你尚有精力同健康,要記得好好珍惜,做自己鍾意嘅事,盡情享受人生。」

來源:Gabriel Yeung@FacebookHKET

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送機票✈️】分享旅行靚相 贏免費機票↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓