新聞女王|盤點佘詩曼Man姐金句語錄霸氣盡露 為主播Tone開拍大半年前做定功課

文: 羅志宏
2023.11.21

新聞女王佘詩曼|TVB台慶劇《新聞女王》昨晚(20日)在翡翠台首播後好評不斷,網民大讚兩位女主角佘詩曼及李施嬅演技到家,除讚佘詩曼主播Tone幾可亂真,又指李施嬅似足跑現場的傳媒;網民又普遍認為第一集劇情豐富緊湊、戲劇效果及張力足夠。

首集甫一開始片頭以「小劇場」代替主題曲,突顯故事角色或人物背景。第一集小劇場主角是Man姐,雖然時長只有約四分鐘,已將Man姐高冷、果斷及有智慧的女強人人設立體展現,先後收服老闆級盧博士(鄭啟泰飾)及熱血學生Bella(郭柏妍飾),尤其反問Bella的數句更是句句啜核:「觀眾望住個畫面就決定轉台定繼續睇落去,你有冇把握黃金七秒?」、「想做主播淨係有記者Sense 唔夠架喎」。

緊接每集小劇場的間場,是新聞專業用語解釋或是名人經典語錄,兩者將交替出現突顯每集主題。首集的間場是貼題的Anchor用語解釋,之後馬上進入戲肉—大型巴士翻側意外!意外發生後,SNK News兵分三路做故仔—…在既要合作又要一爭長短的前題下,文家軍及佐治黨分別就巴士機件故障、及司機與乘客爭吵兩個截然不同的角度進行調查及採訪,家妍則帶著表現不佳的新人唐芷瑤(陳曉華飾)衝上最前線…

第一集佘詩曼由頭帶到落尾,事故發生後Man姐拿著咖啡直衝主播間、以機關槍式口脗向團隊發施號令已相當有型;之後一幕Man姐在倒數直播出街的生死關頭,竟以無人可取替的主播身份、威脅新聞總監飛爺(鄧智堅飾)將芷瑤交到她手上,並信心爆棚爆出一句:「我都好想知邊個坐到我呢個位!」展現超凡氣勢。

談到劇中主播Tone令人驚艷,無論神態、聲調、語速均甚為像真,阿佘受訪時透露一早開始做功課:「開拍前大半年我已經睇緊劇本,當時亦開始做功課練聲,睇咗好多唔同國家新聞主播報新聞,睇吓邊種演繹方式啱Man姐。」對於對白又長又涉及大量專業名詞,阿佘笑言由於當時要每天密集式開工,故絕對是大挑戰:「我每日拍十幾場戲,工作量大又多嘢記,每日收工返到屋企好似打完一場仗咁,不過自己都享受呢種成功感。」

第一集還有不少上位小花、小生以及資深演員加持,分別為郭柏妍、陳曉華、飾演飛爺秘書的曾淑雅(Jumbo),以及飾演警察的張頴康、黃庭鋒、黃耀煌及鄔嘉駿;當中以郭柏妍及陳曉華最為亮眼,前者的清純四眼Look、配以純真呆萌眼神可愛又搶戲;後者因能力值不足飽受嫌棄走上歪路,角色頗有發揮,其中一句:「無論幾努力都好,努力庸才點努力都唔會追得上努力嘅天才」,更活脫脫道出了資質平庸職場人的辛酸,難怪內地網民對劇集編劇讚不絕口:「新聞女王編劇是懂打工人的(意思是明白打工仔苦況)」。

新聞女王|盤點佘詩曼Man姐霸氣語錄

  1. 呢行邊個唔搶呀?搶獨家 搶頭條 搶畫面 搶人!
  2. 咩都要我講你先識做,公司可以冇咗你架喇喎
  3. 依家上網咁多嘢睇,點解一定要睇我哋先?所以我哋要多角度、專業分析、要新嘢、觀眾未見過嘅最好
  4. 打開電視 邊啲真邊啲假你識分咩?上面出現每個畫面、每一個字,都係設計出嚟,由我哋控制切入點、由我哋教觀眾點睇。
  5. 冇錯,新聞冇經濟效益,不過真相有。
  6. 「你情願用隻戴住三卡戒指嘅手去抹眼淚,都唔寧願用你啲傷痕,去證實你反抗過爭取過?如果你肯企出嚟,呢啲就係你嘅戰績,你就係英雄!」(激將法令葉晨站出來)

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】麒麟一番搾啤酒及禮品套裝!↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓