港人搵房署承辦商翻新公屋!收樓秒崩潰:廁所漏水滲到牆?

文: 黃樂恩
2023.11.24

獲派公屋的確是開心事,但單位狀況久佳難免令人沮喪!早前有港人網上發文,指自己被獲派柴灣公屋,然而房署的翻新工程卻讓他大嚇一驚,他在收屋後發現木門破爛、窗台滲水、廁所水箱漏水滲到牆身,就連電燈線、電掣面板也有損壞,即使向房屋署投訴後亦無果,讓他不禁直斥「房署外判翻新公(工)程超級差」。事件引發大批網友關注,不少人均同情事主遭遇,又建議他一定要「企硬」,繼續向房署、管理處求助。

有港人在Facebook群組「公屋討論區」發文稱排公屋9年,終於在今年9月獲派柴灣連翠邨一公屋單位,當時事主選擇由房署的翻新工程承辦商進行工程。雖然有公屋住是幸運的事,但他在文大呻「而(依)家房署外判翻新公(工)程超級差」,收房拿了鑰匙後,才發現屋內多個地方都有問題,「廁所水箱漏水,仲要滲到牆身,木門勁爛,灶台冇換過,落完大雨發覺窗台滲水,裝左電燈發覺電燈線壞唔着,裝完冷氣機發覺冷氣機掣面板壞,最後發覺總電箱鬆」。

隨後事主補充道,指自己曾多次向房屋署投訴後亦無果,「投左,無人踩(睬)你,一路話佢地搵師傅約緊期」、「我寫信去房署總署都冇用」,他又試過「搵左民建聯,派左咭片冇跟進」,同樣是求助無門。帖文一出,隨即引來大批網友關注,不少人均同情事主遭遇,並留言表示「咁滲水好難搞,隨時整完又滲,考慮清楚」、「滲水無得玩一定要求換另一單位」、「真係唔惦喎,邊有翻新過」、「叫佢執返D漏水先啦,電制吾用到漏電,全部人受影響!企硬去管理處同佢講」。

有網友指出屋內問題那麼多,實在不解事主為何沒有在簽收公屋時反映,「有簽收單,可以指出什麼吾(唔)收貨」、「收房時你無檢查?」、「唔係睇左樓先簽既咩」、「簽左自己收左樓就麻煩,要自己跟」。不過也有網友以親身經歷力挺房署翻新工程,「收樓時見到座廁洗手盆都係新嘅」、「師傅亦好好 每日whatsapp 同我講進度 仲send 埋相比我」,並表示「唔係個個人都Hea 做野」。

 

就今次事件,本網已經向房屋署查詢有關事宜,至截稿前未有回覆。

來源:FB@公屋討論區- 香港facebook群組

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓【免費睇】《香港打卡蛋糕合集》↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓