港人零收入兼無冇工開...擔心會影響公屋申請?網民教路原來要咁做

文: 黃樂恩
2023.12.23

香港公屋申請並不容易,對申請人入息、資產有極度嚴格要求,但如果處於失業,甚至零收入狀態又是否可以申請公屋!早前有網友以匿名方式發文,指自己在正處於零收入、無業狀態,由於過幾日就要見房屋署主任,他擔心會因此影響其公屋申請。帖文隨即引來網民留言討論,不少人認為樓主無須自尋煩惱,直言「零收入係最好,最易合格」。

最近有網友以匿名方式在Facebook群組「公屋討論區」發文,稱近日就要見房屋署主任,目前正以二人家庭的身分輪候公屋,但由於二人處於零收入、無業狀態,並沒有太多儲蓄,他擔心會因此影響公屋申請,「會唔會俾主任覺得我俾唔起租金?」故網上發帖詢問其他網民「請問會否對合格有很大影響?」、「如果之後搵到工,係唔係要補返新工作嘅合約俾主任?」

對於樓主怕零收入、無業狀態申請公屋被拒的疑慮,網民則表示「零收入係最好,最易合格」、「我見主任時都是0收入,好像不影響」、「你呢個係錯誤想法,你不須自尋煩惱」,當中亦有網民分享自身經歷,指自己今年只工作了3個月,「收到信前已辭無做至今,三個星期就合格,連薪金證明都不用給」,勸樓主不用太過擔心。

另外亦有網民建議樓主見房屋署主任時,記得向對方強調自己正在找工作以及維持生計的渠道,「你緊係同主任講努力地搵緊工啦」、「主任會問你點維持生活,諗定個合理解釋」、「雖然大環境唔好,但係都要食飯架,騎牛搵馬都要做住先」。

來源:FB@公屋討論區

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】滿分好評驅蚊劑!↓

↓旅遊必備!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓旅遊必備!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓