漢和燒肉獲忠心食客熱捧 全因1款焦點美食?滿滿骨膠原備受男士歡迎

文: 溫藹紅
2024.01.26

漢和韓國料理是本港老牌韓式燒肉放題之一,更是不少90後回憶,近年雖然鮮少被提起,但仍然有一班忠心食客持續去支持,原因非完全因為燒肉「抵食」,更有大部分人是因為品嚐店內1款焦點美食「豬腳薑」,形容「去親都食幾碗」,同時大受男士們歡迎!

最近有網民透過社交平台群組「香港茶餐廳及美食關注組」發帖,分享自己前往光顧「漢和韓國料理」時,其中熟食「豬腳薑」成為全場焦點所在,更形容「目測好受男士歡迎」,豈料引來大批網民讚好,並留言表示大感共鳴。此外,店內豆腐花「未比人攪到爛晒之前都好正」,亦被指是漢和必食名物之一。

不少食客留言,對樓主說法表示認同,不過都有人表示不解「豬腳薑點解受男士歡迎」?食客就親自解釋,「我次次去都要食豬腳薑」、「我阿爸每次去親都食幾碗,人參雞湯都好好味」,形容漢和絕對是「被豬腳薑耽誤的韓燒連鎖店」,相信轉賣豬腳薑仍會有甚多人支持幫襯。

▼食客對豬腳薑感想▼

翻查官方資料,漢和韓國料理集團早於1993年成立,至今已有30年歷史,一直主打韓國傅統燒肉放題,同時提供各款小食、熟食等,而且收費未算好貴,其中午市燒烤自助餐時段,每位成人及小童收費,分別為$163起及$143起。都有網民認為,漢和無論肉類熟食都唔差,「我估正正係咁佢咁多年都做得住」,至今仍然繼續有diehard fan(死忠粉絲)。

▼網民咁講▼

資料及圖片來源:Facebook@香港茶餐廳及美食關注組、Facebook@漢和韓國料理

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓