香港迪士尼好高質?港人列3大原因好玩過東京迪士尼

文: 溫藹紅
2024.04.19

迪士尼樂園深受市民遊客愛戴,尤其是其他國家如日本東京迪士尼,大部分人或會覺得較香港迪士尼樂園更有氣氛。不過最近有港人就發文分享,認為香港迪士尼比東京迪士尼更好玩,並詳列出3大原因讚本地樂園其實「好高質」?獲不少網民讚好認同。

早前有港人透過連登討論區及發文,以「有冇人覺得香港迪士尼其實好高質」為題,分享自己對香港迪士尼樂園的感受。他表示,自己除了巴黎及上海迪士尼之外,其他地方的迪士尼樂園均已經去過,對於有不少人批評香港迪士尼,他反而認為「整體體驗真係香港個個最好」,並列出3大原因,激讚香港比東京迪士尼好玩

樓主指出,其一是迪士尼樂園遊玩時間更划算。他表示,若計算遊玩時間,在香港玩8次等於在東京玩到1次。

▼原因1:遊玩時間更划算▼

其二,樓主認為,香港迪士尼樂園的遊樂設施「又係好正」,對比東京更有記憶點,而且更具特色。

▼原因2:遊樂設施更有記憶點▼

其三,樓主認為香港迪士尼職員相當友善,認為語言不會構成障礙或影響。

▼原因3:語言不構成障礙▼

 

▼東京迪士尼1樣嘢最吸引?▼

▼原帖▼

帖文一出引來不少討論,並有大批網民讚好,認為香港迪士尼樂園論面積雖然較小,但遊玩體驗來說的確不錯;亦有不少網民大讚太空山系統「做得好」、「一架一架咁樣狂出」,配合音樂都好有氣氛;至於最多人覺得香港迪士尼做得最好的,是煙火匯演部分,「日日咁放,有咁樣嘅規模其實都犀利」。不過都有網民覺得去日本會更加有氣氛及投入,大家又覺得如何?

▼網民留言▼

資料及圖片來源:連登討論區、HKET圖片庫

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】送ZAO深層倍潤護膚套裝!↓

↓為肌膚注入保濕力量↓

↓為肌膚注入保濕力量↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓